Agrarische sector nog altijd een groeisector

De onzekerheden met betrekking tot de maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus blijven groot. De onzekerheidsmarge rondom de ramingen in dit bericht is daardoor groter dan gebruikelijk.

Onzekerheid door coronavirus

De agrarische productie is met een volumegroei van 1,2% in 2020 minder gevoelig gebleken voor de lockdowns dan andere sectoren, maar zag door lagere prijzen de productiewaarde met ruim 4% dalen. Enig prijsherstel in 2021 is haalbaar, maar het perspectief op sterke rendementsverbetering blijft ongunstig.

Voorploegen

De volumegroei in 2021 zal naar verwachting afzwakken tot 0,5%. Stapje voor stapje zorgen de stikstofmaatregelen in met name de intensieve veehouderij voor een krimpende veestapel en dus een lagere productie....maar de boer, hij ploegde voort.

kleinere inkrimping

De agri & food sector is weinig conjunctuurgevoelig in vergelijking met andere sectoren, zelfs tijdens de coronacrisis en de lockdowns bleef de productie gewoon doorgaan. Alleen in het tweede kwartaal was er een tijdelijke dip, vooral vanwege de tijdelijke sluiting van slachterijen. De jaargroei in 2020 van 1,2% komt overeen met het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor 2021 en de jaren erna zijn waarschijnlijk iets minder dan gemiddeld, omdat de veestapel langzamerhand krimpt ten gevolge van het stikstofbeleid van de overheid.


Bron: ING economie april 2021