Oorlogsmonument in Anna Paulowna.
Oorlogsmonument in Anna Paulowna. (Foto: aangeleverd)

Nabestaanden en ooggetuigen gezocht in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON - Gemeente Hollands Kroon start het project 'Oorlogsmonumenten vertellen'. Een project om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden. Zes oorlogsmonumenten zijn hiervoor uitgekozen. De verhalen achter de monumenten worden gefilmd. Hier worden mini-documentaires van gemaakt. Voor deze mini-documentaires komt de gemeente graag in contact met nabestaanden en ooggetuigen.

Met het maken van de mini-documentaires bewaren wordt het oorlogserfgoed in Hollands Kroon bewaard. Hiervoor wordt gesproken met ooggetuigen van toen of de kinderen van hen. Dit kunnen verhalen zijn over bezetting, vervolging, verzet, verraad, onderduiken, maar ook verhalen over de bevrijding. Deze gefilmde verhalen zorgen voor betrokkenheid. Het zijn persoonlijke verhalen van inwoners uit eigen dorp of uit de buurt. Oorlogsmonumenten zijn ook plaatsen om te herdenken, vooral op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ is waarschijnlijk klaar in het voorjaar van 2022. De volgende zes monumenten zijn geselecteerd voor de mini-documentaires: Oorlogsmonument Slootdorp. Joods Werkdorp en het nieuwe monument met 197 herdenkingssteentjes. Ter nagedachtenis aan 197 vermoorde Joodse vluchtelingen. Oorlogsmonument Hippolytushoef. Ter nagedachtenis aan verzetsman Marten Pieter Snoodijk. Oorlogsmonument Westerland. Natuurstenen zuil op voetstuk ter nagedachtenis aan 27 oorlogsslachtoffers en verzetsmensen. Het gaat om Auke Attema, Jan Attema, Teunis Bakker, Teunis Barelds, Engelke Bos, Meindert Bos, Catharina Doves, Aeilko Kamst, Okke H. Kiewiet, Heine Linker, Pieter Lont, Simon Lont, Frederik Los, Hendrik Lukkien, Jan Meijer, Nan Omis, Simon Ottens, Johan C. Roerdomp, Herman G. Schilling, Marinus Slabbekoorn, Marten P. Snoodijk, Jacob Speur, Wimke Varwijk, Pietje de Vries, Wijtze Weiland, Hendrik Wiegman, Gerrit van Wijk. Oorlogsmonument Anna Paulowna. Natuursteen plaquette voor drie verzetsmensen: Pieter Bergman, Cornelis Colijn, Leendert Pieterse. Oorlogsmonument Wieringerwerf. Steen in de vorm van een zwaard, ter nagedachtenis aan verzetsmensen en burgerslachtoffers. In het monument staan de volgende namen: Catrinus Douma, Adriaan Cornelis de Graaf, Gerben Kingma, Jan Koolhaas, Pieter Paulusse, Jan van der Pol, Nelis Hendrikus Frederikus Rikaart en Jeroen Varkevisser, Mevrouw D. Admiraal – Commandeur en haar baby van 8 dagen oud.Nieuwe Niedorp. Op de begraafplaats de grafsteen van het Joods meisje Loesje Pinto. Tijdens de ontwikkeling van het project wordt samengewerkt met de basisscholen. Vooral de scholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd.

Oproep

Wie een naam herkent op één van de zes oorlogsmonumenten of een nabestaande of ooggetuige van een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog wordt verzocht contact op te nemen met de gemeente. Ook degenen die een andere connectie hebben met één van de zes oorlogsmonumenten mogen reageren. Doe dat vóór maandag 12 juli via 088 - 321 5000 of via https://www.hollandskroon.nl/contactformulier