Tessa Verbruggen.
Tessa Verbruggen. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

'Ik wil het museum graag nieuw leven inblazen'

Vervolg van de voorpagina..

Elske Timmer vervolgt: "Wij zijn geen museum waar je met je handjes op je rug hoeft rond te lopen. Bij zo'n schoolbezoek laten we kinderen zelf met een juk water dragen en met een wasbord wassen. Koffie malen met een koffiemolen, bollen schudden et cetera. Ik blijf het altijd leuk vinden als mensen na een bezoek aan ons museum zo verrast zijn over het gebodene. Door Tessa's kijk op de dingen zijn we wel bewuster geworden dat we bij gewone openingstijden de bezoeker, zowel kinderen als volwassenen, meer interactiviteit moeten bieden."

Tessa's project is mede ingegeven door het feit dat de bezoekersaantallen van het Museum Oud Anna Paulowna momenteel wat teruglopen. "En dat terwijl een bezoek aan het museum best heel leuk is want je ziet wel hoe het er honderd jaar geleden aan toeging en hoe ze werkten op het land. Nu wordt met behulp van grote machines gedaan, maar vroeger natuurlijk niet. Ik vind het dus heel leuk om er nieuw leven in te blazen", laat de Inholland-studente weten. Ook Elske Timmer beaamt dat er minder bezoekers komen. "Ja, jammer genoeg wel. We zijn eigenlijk in een vicieuze cirkel beland. Doordat er wat minder interesse bestaat voor evenementen die in het museum worden georganiseerd, is het enthousiasme van de vrijwilliger ook wat gedaald. De leeftijd van de vrijwilligers liep op waardoor mensen stopten, en er kwamen geen nieuwe voor terug. Dus moesten we de openingstijden beperken waardoor je weer minder makkelijk te bezoeken bent." Elske is dan ook maar wat blij met het project van Tessa. Elske: "Toen het in de vergadering werd ingebracht zeiden we: 'laten we zo’n student helpen en er wat tijd in steken'. Maar wat blijkt nu? Zij helpt óns en zorgt voor een frisse blik."

Indruk

Tessa: "Ik hoop natuurlijk dat veel mensen zullen reageren zodat ik een goed beeld krijg van het gevoel dat een museumbezoek bij ze opwekt. Ik zou ze bijvoorbeeld ook willen vragen wat hun huidige indruk van het museum is en waar ze naartoe willen." De doelgroep van 55+ was voor Tessa Verbruggen een bewuste keuze. "Ik heb het een en ander al gepolst onder mijn eigen leeftijdsgenoten en daaruit bleek dat heel jonge mensen een bezoek aan Museum Oud Anna Paulowna nou niet bepaald bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Vandaar dat ik liever de doelgroep van 55+ aanboor."

Expositie

Tessa Verbruggen wil de expositie graag inrichten op basis van de antwoorden die mensen haar geven. "Uiteraard ga ik daarin niet voorbij aan de wens van de mensen die het museum draaiende houden en houden we rekening met de spullen die het museum door de jaren heen verzamelde. Het wordt eigenlijk een combinatie van deze factoren."

Toekomst

Over de toekomst van het museum maken beide vrouwen zich dus niet al teveel zorgen. Elske: "Dat er interesse is in de geschiedenis van de polder blijkt bijvoorbeeld wel uit de Facebookpagina ‘Je bent polders als’. Door ons museum interactiever en toch meer van deze tijd te maken - ondanks het feit dat het Museum Oud Anna Paulowna een beeld schetst van de geschiedenis- hopen we dat mensen achter hun scherm vandaan komen om meer van ons te zien dan alleen de beeldbank van onze site. Hopelijk zorgt dat dan weer voor een paar nieuwe enthousiaste vrijwilligers waardoor we ook weer vaker open kunnen. Daarmee kunnen we dan de vicieuze cirkel doorbreken." Zie voor meer info: www.museumannapaulowna.nl 

Opgave

Belangstellenden die mee willen doen aan Tessa's interview kunnen zich voor 31 juli opgeven door een e-mail te sturen naar tessaverbruggen@hotmail.com. Datum en tijd van het interview worden in overleg bepaald.

Elske Timmer. (Foto: Pers Bureau Dasbach)