Sinds kort is het mogelijk om werkzaamheden aan de Afsluitdijk vanaf het water te kunnen volgen.
Sinds kort is het mogelijk om werkzaamheden aan de Afsluitdijk vanaf het water te kunnen volgen. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

'Mensen willen vooral alledaagse verhalen van vroeger en nu horen'

Vervolg van de voorpagina.

Rotgans: "In de regel willen ze vooral alledaagse verhalen horen, van vroeger en nu." De boottochten duren ongeveer tweeënhalf uur en gaan in principe altijd door. "Zo lang het comfortabel is", stelt Rotgans. "Als het uit een bepaalde hoek waait, is het namelijk echt niet fijn om op een boot te zitten." En als het regent? "Regen is geen spelbreker. Overal om ons heen is water, dan deert een beetje water van boven ons niet. Bovendien kan iedereen ook binnen overdekt zitten - ook op 1,5 meter afstand.

Vorige week was Ronald Dasbach een van de opvarenden. Hij is woonachtig op het voormalige eiland Wieringen en actief als fotograaf voor Rodi Media. Dasbach: "De groep mensen bestond uit vijftien personen, komend uit alle windstreken van de provincie en daarbuiten. De een zag het als een uitje en de ander was vooral belangstellend waar het de werkzaamheden betrof. Ruim voorbij het monument ging het schip voor anker op een plek waar men kon zien wat oud en nieuw was. Hierbij werd uitleg gegeven door John Numeijer die met illustraties van Rijkswaterstaat zijn verhaal vertelde."

Versoepelen

Helaas zijn de boottochten momenteel volgeboekt. Alleen als de coronamaatregelen verder versoepeld worden (dus als meer mensen op de boot toegestaan worden) komen er plaatsen beschikbaar.

Bron: www.afsluitdijk.nl. Voor meer informatie over de werkzaamheden op de Afsluitdijk zie www.rijkswaterstaat.nl

Vanaf het water biedt de renovatie verrassende inzichten.