Deel van de leden aan het repeteren.
Deel van de leden aan het repeteren.

Muziekvereniging Wieringerwaard weer vol aan de bak voor concert

Algemeen

WIERINGERWAARD - Na een verplichte pauze kijkt muziekvereniging Wieringerwaard uit naar de komende activiteiten. De afgelopen anderhalf jaar eindigden ideeën en plannen ten gevolge van de coronamaatregelen ongewild op een dood spoor.

De kracht van Samen Spelen houden wij in ere

Voor mei 2019 stond ter ere van 75 jaar bevrijding het Leef!-festival gepland. Helaas kon dit niet doorgaan omdat heel Nederland in lockdown ging. Daarna ontstond het idee om een online streamconcert in het kerkje van Kolhorn te organiseren. Alles was geregeld toen dit op het laatste moment geannuleerd moest worden omdat er binnen de vereniging corona heerste. Een tweede poging dit te realiseren kon vanwege scherpere coronamaatregelen niet doorgaan. Maar niet getreurd, een nieuw idee ontstond, namelijk een agrarisch concert op een boerenerf. Helaas bleek dit ook niet haalbaar om dezelfde reden.

Weer begonnen

Gelukkig kan er sinds enkele weken weer gerepeteerd worden en hebben de leden van beide orkesten hun instrumenten opgepakt. Het huidige ledenaantal is wat uitgedund. Doordat de vereniging verhoudingsgewijs veel jonge leden heeft, heeft dit ook gevolgen op het ledenverloop. Elk jaar gebeurt het wel dat vanwege studie iemand de vereniging (vaak tijdelijk) verlaat. Dit wordt dan aangevuld door nieuwe leden of herintreders die na hun studie weer aansluiten. Met name deze instroom viel door de lockdown stil en hebben de beide orkesten nu een lagere bezetting. Wat dat betreft is aanvulling van nieuwe leden welkom.

Pop-up voortuinconcertjes

Voor bestuur en leden is er geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Voorzitter Karin Arends: “Er liggen volop plannen. Het verenigingsmotto ‘de kracht van Samen Spelen’ houden wij in ere. Met dit motto wordt behalve muziek maken ook de onderlinge band mee bedoeld. Met elkaar genieten van alles wat met muziek te maken heeft, maar ook genieten van de sfeer met elkaar. Met elkaar even bijkletsen is niet onbelangrijk en zo ontstaan vaak ‘wilde ideeën’ voor onze club. Zo besloot een aantal leden rond de afgelopen kerst om de instrumenten op te pakken en spontaan korte pop-up voortuinconcertjes te geven. Ook werd een eigen Intermezzo-bier gebrouwen. Die bleek in de smaak te vallen en was snel uitverkocht. Maar ook de kort geleden gehouden talentendag, voor iedereen die eens op een instrument wilde spelen, is hier een voorbeeld van.”

Creatieve ruimte

Het bestuur biedt de leden creatieve ruimte. Bijvoorbeeld bij concerten, krijgt de uit leden bestaande concertcommissie grotendeels de vrije hand bij het organiseren. Op die manier werden al veel geslaagde en uitverkochte themaconcerten gegeven. Ook het eerder aangehaalde festivalplan is niet weggeëbd en voor mei 2022 staat dit festival opnieuw op het programma.

Come Back Concert

Zover is het echter nog niet. Nu zijn de beide orkesten fanatiek aan het repeteren voor het komende Come Back concert van 13 november. Het eerste concert na de lange pauze. Dirigent Michiel Drijver: “Het wordt een avondvullend programma met een mix aan muziekgenres, van concertzaal tot discotheek. Ook een bandformatie zal aansluiten in het dorpshuis van Wieringerwaard. Dit concert moet voor bezoekers, leden en vrijwilligers een lekker ouderwets avondje uit worden.”

Karin: “Ooit begon de vereniging als dorpsdrumband maar is inmiddels uitgegroeid tot een theaterwaardig harmonieorkest met leden afkomstig van ver buiten Wieringerwaard. Dit resultaat kan je alleen bereiken met enthousiaste leden. Vergeet ook de vele vrijwilligers en vrienden niet waar wij regelmatig een beroep op kunnen doen.”

Uitdagend

Michiel Drijver weet de beide orkesten te enthousiasmeren. “Als orkestlid kan je niet lekker achterover zitten leunen. Meespelen in het groot orkest is daardoor uitdagend. Het opleidingsorkest doet iets rustiger aan maar kan zich wel meten met menig ander orkest. De naam ‘opleidingsorkest’ past eigenlijk niet helemaal, maar daar wordt verder niet moeilijk over gedaan. Plezier en muziek staan voorop bij beide orkesten. Nieuwe leden kunnen altijd op eigen niveau aansluiten. De eigen muziekschool biedt veel mogelijkheden. Leden en niet-leden zijn hier welkom.”

Boekenmarkt

Iedereen die de sfeer van de energievolle orkesten opnieuw of voor het eerst eens wil mee maken wordt van harte uitgenodigd om het Come Back concert te bezoeken. Op de website van de vereniging is hier meer informatie over te vinden. Om de kas te spekken wordt 7 november een boekenmarkt gehouden en een volgende muzikale verrassing staat voor kerstavond gepland.

Karin tot slot: “Voor iedereen moet onze vereniging als een welkom thuis voelen. Daar doen wij met elkaar ons best voor.”

Tekst en foto’s: Cock de Vries.

Dirigent Michiel Drijver in actie.
Karin Arends (voorgrond) met Jette Wilms.