Kerkuil Tyto alba.
Kerkuil Tyto alba. (Foto: Leen Kuiper)

Leen legde kerkuil Tyto alba vast

HOLLANDS KROON - De redactie van Nieuwsblad Hollands Kroon ontving onlangs het navolgende mailtje van Leen Kuiper. Net als Otte W. Zijlstra legde hij ook de Tyto alba vast.

Nachtdier slaat in het donker zijn slag

Leen Kuiper: 'Bijgesloten doe ik een foto toekomen van de Kerkuil Tyto alba. Ik denk dat een ieder wel eens een kerkuil wil zien en fotograferen maar de kerkuil is een nachtdier dat in het donker zijn slag slaat in het open veld waar hij menig muisje weet te vangen.'

'Ik zag onmiddellijk dat het geen torenvalk of buizerd was'

Leen Kuiper: "Op vier november jongstleden reed ik langs de Noorderdijkweg in de Wieringermeer richting de Waddenzee om daar te kijken of ik wat sneeuwgorsjes op de plaat kon zetten. In een oogwenk zag ik iets zitten op een paal. Ik zag onmiddellijk dat het geen torenvalk of buizerd was. Maar Tyto alba had ik zeker niet verwacht midden op de dag. Langs de Noorderdijkweg bevindt zivh een akker met uitgebloeide bloemen waar hij heerlijk op muizen aan het jagen was. Het struweel stond nog aardig hoog en de uil zat aan de rand van het veld. Het viel niet mee om de vogel een beetje vrij op de foto te krijgen, dus ben ik maar op het dak van mijn werk bus gaan zitten. Dit bleek een goed besluit om de vogel redelijk op de plaat te krijgen."