Afbeelding
(Foto: www.hollandskroon.nl)

De tuin winterklaar maken is een eitje!

Algemeen

HOLLANDS KROON - Hoe de tuin het best winterklaar te maken? Tip: laat de natuur haar werk doen en blijf zelf lekker op de bank zitten. Het is helemaal niet nodig om uitgebreid te snoeien of bladeren in de groene bak te gooien. De gemeente Hollands Kroon legt graag uit waarom. En geeft vijf slimme tips aan degenen die toch aan de slag willen gaan.

Wie kent de uitspraak Tuin winterklaar = armen over elkaar? De tuin vraagt weinig onderhoud dit seizoen. Juist het laten liggen van de bladeren is goed voor het bodemleven en de dieren. Afgestorven plantenresten en de laag bladeren geven dieren voedsel en een beschutte plek. Daarnaast isoleert de zogenaamde mulch (plantenresten en bladeren) de bodem. Daardoor zijn planten minder gevoel voor kou. Degenen die het toch niet kunnen laten om in de tuin aan de slag te gaan, dienen te ontdekken welke kleine dingen wel te doen zijn dit najaar.

Tips

Het natte najaar is het perfecte moment om bloembollen te planten. Zolang het overdag maar niet vriest. De bollen die nu worden geplant, zorgen voor bloei in het vroege voorjaar. Bladeren op het gras of verharde terras kunnen worden aangeharkt of opzij worden geblazen. Gooi ze niet weg! Onverharde gedeelten (borders) in de tuin zijn erg blij met een nieuwe lading bladeren. Haal planten die niet tegen vrieskou kunnen naar binnen of bescherm ze. Bedek de bodem met mulch en wikkel de planten in stro of speciale plantenhoezen. Planten in pot zijn minder winterhard dan planten in de volle grond. Zet planten in pot bij elkaar op een beschutte, zonnige plek. Wikkel ze eventueel in noppenfolie of rietmatten. Haal tuinmeubelen naar binnen of bescherm ze met een hoes. Let erop dat de hoes goed wordt vastgezet, om te voorkomen dat hij wegwaait bij hevige storm. Is het terras of pad glad? Kies dan niet voor zout, maar voor zand. Strooizout is niet goed voor het bodemleven in de tuin. Een beetje zand strooien werkt net zo goed tegen de gladheid.

Succes met de tips en onthoud: doe niet teveel. In dit geval mag een beetje luiheid er best zijn. Geniet van de wintertuin!