Martin Bolhuis en Richard Kruijer van tuindersbelang.
Martin Bolhuis en Richard Kruijer van tuindersbelang. ((Foto: aangeleverd ))

Tuindersbelang staat op voor tuinders: ‘ Samen staan we sterker’

Agrarisch

WARMENHUIZEN - Om verkoop van witte en rode kool meer te centraliseren richtte Gerard Sevenhuijsen in 2000 Tuindersbelang op, We zijn twintig jaar verder. Tuindersbelang is in 2019 overgenomen door Martin Bolhuis en Richard Kruijer, en nog steeds proberen zij zo goed mogelijk de belangen van de tuinders te behartigen, what’s in a name.

Nederland is een kleine speler op de internationale koolmarkt. “Klein in tonnen, maar groot in kwaliteit”, voegt Martin Bolhuis er direct aan toe. “Wij als tuindersbelang proberen exact de vraag in te vullen die de klant vraagt en op het tijdstip die de klant vraagt, en waar mogelijk iets te sturen als de telers een net iets andere maat hebben dan de vraag, op dat moment proberen om de vraag iets bij te buigen dat het weer bij elkaar past, we werken hier VOOR EN MET de tuinders en uiteraard nauw samen met de handel. Doel is, een in de markt zo gunstig mogelijke prijs te behalen voor een mooi product in alle maten en kleuren in onze verschillende Summum verpakkingen.”

Volledig overzicht

De meerwaarde van Tuindersbelang zit volgens Bolhuis in de eerste plaats in het feit dat er een volledig overzicht is van het aanbod van de telers en van de bewegingen en vraag in de markt. “We onderhouden nauw contact met de vaste kopers, waardoor we weten wanneer en hoe zij de kool willen hebben en we doen ook zelf suggesties. Het idee hierachter is dat je het samen moet doen, alle partijen moeten eraan kunnen verdienen. Daar geloven we in en daarom werken we ook op basis van provisie.’’ Hij benadrukt dat de telers geen leden zijn. “De kooltelers zijn vrij om gebruik van te maken van de diensten van Tuindersbelang, In de praktijk betekent het dat we van de ruim zestig telers die kool via ons afzetten, van vijftig daarvan het grootste deel van hun kool verhandelen en dat in veel van die gevallen alle kool via ons verhandeld wordt. Een deel van die telers levert jaarrond een deel alleen een bepaalde periode van het jaar.’’

Bovenkant van de markt

“Tuindersbelang levert inmiddels rode, witte en aroma kool af aan zo’n twintigtal bedrijven, exporteurs en groothandelsbedrijven die de buitenlandse en binnenlandse markt beleveren. Die exporteurs zitten vooral op Engeland, Spanje, België en op het Oostblok,” vertelt Bolhuis. “Behalve in supermarkten komt ons product terecht op groothandelsmarkten en vervolgens bij de betere groentewinkels en de horeca. Juist deze partijen zijn gevoelig voor goede afspraken betreffende de kwaliteit, de versheid, de presentatie en de verpakking.” 

Bolhuis vervolgt: ‘’Betrouwbaarheid van levering, kwaliteit en een band opbouwen met bedrijven die standaard hun kool bij ons bestellen is het doel, daaruit zou ook moeten komen dat onze kool kostprijs plus op kan en ook op moet brengen, dat moet ook kunnen, zeker als een grote groep telers zoals die bij tuindersbelang, hun producten via een afzetkanaal aanbieden. iedereen weet dat je samen sterker staat dan alleen, soms is het alleen erg lastig het grote geheel in te zien, we blijven allen ondernemers en geduld is niet altijd ons sterkste punt.”

Tuindersbelang Summum, Dergmeerweg 3, 1749 VA Warmenhuizen, telnr. 0226-391000. www.tuidersbelang.nl