Franck Roozendaal druk bezig met schaatsen slijpen.
Franck Roozendaal druk bezig met schaatsen slijpen. (Foto: Carla Roozendaal)

Schaatsenslijpers Uitgeest op scherp

UITGEEST - Bij Enorm Siro aan Middelweg 10 staan de medewerkers al de hele week op scherp. Reden is de enorme toeloop van schaatsliefhebbers, die met perfect geslepen schaatsen het natuurijs op willen.

Het kan vriezen, het kan dooien

Franck Roozendaal, eigenaar van de zaak, ervaart grote drukte nu er daadwerkelijk op natuurijs gereden kan worden. "Het natuurijs lonkt. Trekt aan. Zeker nog tot begin volgende week kan er geschaatst worden. Volgens de weersvoorspellers kakken de temperaturen vanaf zondag overdag wat in met temperaturen van iets boven nul, maar het blijft 's nachts vriezen. Dus sloten en plassen blijven bevroren. Nu de ijsbaan hier in het dorp gereed is en er in en rondom Uitgeest geschaatst kan worden, kun je een grote toeloop van schaatsers verwachten die met scherpe ijzers het ijs op willen. Dan hebben we deze week al gemerkt.”

Afspraak maken

Door de coronasluiting van de zaak moeten de klanten via WhatsApp een afspraak maken legt Franck uit. “Vervolgens komt de klant zijn of haar schaatsen hier afleveren en gaan we aan de slag. Nu er schaatsijs ligt, is het een gekkenhuis."


De ondernemer heeft de beschikking over twee zeer ervaren schaatsenslijpers. Ook Franck zelf kan de slijpklus op professionele wijze klaren. “Twee jaar terug hebben we een geavanceerde schaatsenslijper bij Zandstra, de bekende schaatsen fabrikant, gekocht. Naast een wat oudere slijpmachine hebben we de capaciteit om schaatsers snel te helpen." Lachend: "Als er echt geschaatst kan worden, tonen schaatsers altijd haast. Het slijpen, inclusief richten en ontbramen duurt ongeveer een kwartier."

Ronding

Voor Noren rekent Franck 10 euro en voor de wat lastiger te slijpen hockeyschaatsen 11,50 euro. Op het gebied van Noren zijn er diverse specificaties op het gebied van de ronding van de schaats. Geen probleem voor de slijpers, want ook daarin zijn de medewerkers gespecialiseerd.


Franck blijft nuchter onder de huidige ijseuforie. “Je hoort het. Het kan volgende week wel weer gaan dooien. De komende dagen, dit weekend, kunnen we de ijzers in elk geval nog onderbinden Vanaf volgende week zien we wel verder. Het kan vriezen, het kan dooien."