De lokale bank zoekt 'buurtzame' initiatieven.
De lokale bank zoekt 'buurtzame' initiatieven. (Foto: aangeleverd)

Lokale bank zoekt ‘buurtzame’ initiatieven

UITGEEST - De helft van de Nederlanders zetten zich actief in voor de buurt. Dat blijkt uit onderzoek van RegioBank. Om buurtactiviteiten nog meer te stimuleren heeft de bank een nieuw fonds opgericht, het VoordeBuurt Fonds. Peter de Groot van De Groot Financiële Dienstverlening, zelfstandig adviseur van RegioBank in Uitgeest, roept mensen op om ideeën aan te dragen.

Het VoordeBuurt Fonds is een nieuw initiatief van RegioBank en het Oranje Fonds. Het steunt lokale projecten, die gericht zijn op het vergroten van de verbinding en leefbaarheid van de buurt. Het gaat over terugkerende initiatieven die verschillende doelgroepen met elkaar in contact brengt, met name uitgevoerd door vrijwilligers.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders hecht veel waarde aan een sociaal betrokken buurt. Meer dan de helft, 55 procent, zet zich hier dan ook actief voor in. Dat blijkt uit een enquête van RegioBank naar het belang het gemeenschapsgevoel onder ruim 1000 Nederlanders.

Lokaal niveau

De Groot: "Veel mensen helpen een handje bij de buurtbingo, als vrijwilliger in het theater, of zetten zich in voor de voetbalvereniging. Dat is in tijden van corona extra hard nodig, om op verantwoorde wijze bijvoorbeeld eenzaamheid onder alle generaties in de regio tegen te gaan."

Het VoordeBuurt Fonds ondersteunt diverse ‘buurtzame' initiatieven en projecten op lokaal niveau. Niet alleen met geld, ook met advies. De bedragen die het fonds uitkeert wisselen en zijn afhankelijk van de projectbegrotingen. Voorwaarde is wel dat het geen bestaande projecten of verenigingen zijn die hun vaste kosten (elektriciteit of nieuwe voetbalvelden) hiermee willen dekken. Per project is er maximaal 10.000 euro beschikbaar.

De Groot: “Als zelfstandig adviseur van RegioBank maken wij ons hard voor een leefbare buurt en zetten we graag een stapje extra. Wat speelt er echt in de buurt en hoe zouden we kunnen helpen? Daarom doen wij graag een oproep. Heeft iemand een initiatief, dat zich richt op het structureel vergroten van lokale verbinding in de buurt? Neem dan contact met ons op. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden voor een aanvraag bij het VoordeBuurt Fonds."

Het VoordeBuurt Fonds is een landelijk initiatief. Meer informatie in Uitgeest: tel. 0251-312394, Ronald van den Booren en Iris Careford.