Deze twee grauwe ganzen bij het Zwaansmeer wanen zich veilig.
Deze twee grauwe ganzen bij het Zwaansmeer wanen zich veilig. (Foto: Bert Westendorp)

Overlast ganzen Uitgeest melden met app

UITGEEST - Provincie Noord-Holland heeft vorig jaar besloten het ganzenbeleid te wijzigen. Na overleg met boeren- en natuurorganisaties en de jagersvereniging is besloten een aantal belemmeringen in het beheren van ganzen weg te nemen. Daarnaast neemt de schadevergoeding voor landbouwschade door ganzen af. Die regeling geldt vanaf maart.

Grauwe gans vogelvrij

De groeiende ganzenpopulatie roept in toenemende mate weerstand op. Problemen met landbouwschade, veiligheid van vliegverkeer, mogelijk negatieve effecten op andere broedvogels en schade aan (bijzonder) vegetaties wakkerden de roep om maatregelen in de afgelopen jaren sterk aan.

Minder vergoeding

De provincie vergoedt, in gebieden waar ganzen beheerd mogen worden, vanaf maart 80% van de schade. Dat is in plaats van de huidige 95%. Daarmee wordt de ganzenregeling in lijn gebracht met de regelingen die bestaan voor andere dieren die schade veroorzaken. Het geld dat door deze wijziging vrijkomt, zet de provincie in voor de omslag naar een duurzame agrarische sector.

De schadevergoedingen blijven ongewijzigd voor foerageergebieden van ganzen en in Natura 2000-gebieden. Op deze plekken zijn nauwelijks mogelijkheden om ganzen te verjagen vanwege de beschermde natuurstatus.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur, Flora en Fauna): “We begrijpen dat het voor veel boeren vervelend is dat we de schadevergoeding met 15% verlagen. Maar we komen hen ook tegemoet door veel belemmeringen in het beheer weg te nemen. En met het geld dat we niet uitkeren kunnen we veel doen om de agrarische sector te helpen verduurzamen.”

Rommel vervolgt: “We vinden dat de verantwoordelijkheid voor schadebestrijding deels bij de ondernemer ligt, maar we willen het hen niet onnodig moeilijk maken om iets aan de oorzaak te doen. Daarom schrappen we veel administratieve last om schade te voorkomen en de populatie te beheren. En meldingen kunnen voortaan via een app gedaan worden.”

Meldingsapp

Vanuit de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) was er de wens om ook een aantal zaken voor ganzenbeheer aan te passen. Zo worden aanpassingen gedaan die helpen om populatiebeheer effectiever uit te voeren en de streefstand van de jaarrond verblijvende grauwe gans en brandgans te halen. Het beheer - lees met name het afschieten - mag gebeuren vanaf een uur voor zonsopgang tot en met een uur na zonsondergang.

Daarnaast verdwijnt met de komst van een meldingsapp veel digitaal ‘papierwerk'.