Tweede Kamerverkiezing: 'Kijk kritisch naar partijstandpunten.'
Tweede Kamerverkiezing: 'Kijk kritisch naar partijstandpunten.' (Foto: archief Rodi Media)

'Kijk kritisch naar partijstandpunten'

REGIO - De Tweede Kamerverkiezing vindt woensdag 17 maart plaats. Vanwege het coronavirus nemen de gemeenten maatregelen om ervoor te zorgen dat deze verkiezing zo goed mogelijk verloopt.

Een woordvoerder van de Kiesraad geeft advies: "Om te weten op welke partij je stemt, is het wijs om eerst eens te kijken welke partij bij je past. Kijk kritisch naar partijstandpunten. Een partij waar je al jaren op stemt, kan het programma hebben gewijzigd. Kijk op de website van de partij of het verkiezingsprogramma nog wel die punten heeft, die overeenkomen met jouw visie op de belangrijke onderwerpen die aandacht moeten krijgen in Nederland."

En: "Ga eens bij andere partijen kijken, waarvan jij denkt dat ze ook wel interessant zijn om hun verkiezingspunten te lezen. Je blik verruimen en een kijk en vergelijk tussen de partijen helpt met een uiteindelijke keuze te maken. Of vul de vragen in op de stem- of kieswijzer. Dat kan helpen om een richting te bepalen."

Veilig stemmen

Wie gaat stemmen moet gezond zijn én niet een mondkapje, de stempas en legitimatiebewijs vergeten. Wie klachten geeft, kan iemand machtigen. Op de stempas is het dichtstbijzijnde stembureau te vinden. Wie ouder is dan 70 jaar mag stemmen per post en voor wie nog goed ter been is, kan een stem uitbrengen in het stembureau. Op de kandidatenlijst staan alle stembureaus vermeld.

Voor stemmers met een kwetsbare gezondheid zijn er dit jaar extra dagen ingelast om te stemmen. Ook op 15 of 16 maart is dat mogelijk. De openingstijden van de stembureaus zijn te vinden op de websites van de gemeente.

Let wel op! Houd anderhalve meter afstand, draag een mondkapje en volg de looproute. Zo kan iedereen veilig stemmen.