'Jongen van het dorp' klaar voor de Tweede Kamer.
'Jongen van het dorp' klaar voor de Tweede Kamer. (Foto: aangeleverd)

‘Jongen van het dorp’ klaar voor de Kamer

NOORD-HOLLAND - Het is aftellen voor Jelle Beemsterboer. Na een campagne die reeds voor de zomer werd voorbereid en al in september begon, veel vroeger dan andere kandidaten voor de Tweede Kamer, is komende woensdag het moment suprême. Die wil om te slagen zat er al van jongs af aan bij de nu 36-jarige wethouder van de gemeente Schagen.

Het begon met een mix van eigenwijsheid en ondernemerszin en die drive werd in de loop van de jaren meer en meer vertaald naar betrokkenheid met mensen in het algemeen en ondernemers in het bijzonder. De jongen die ooit bloemen en zelf gekweekte rabarber aan de huize ventte werd een politicus, die zich hard maakte om ondernemersruimte in de breedste zin van het woord en woningen voor particulieren. Tegelijkertijd is hij een ‘jongen van het dorp’ gebleven. Want Beemsterboer woont nog altijd in Tuitjenhorn. Met Renée, die hij in 2007 leerde kennen, en hun drie kinderen Jan (6), Yfke (4) en Aukje (2). "Idealen hebben is mooi, maar ik heb door de jaren heen vooral ook geleerd te luisteren. De problemen die mensen in de regio hebben kunnen anders zijn dan waar men in Den Haag of in het provinciehuis in Haarlem prioriteit aan stelt. Woningbouw is daar een goed voorbeeld van. Ik heb daar in de afgelopen jaren regelmatig met de provincie over gesteggeld, want er moet gewoon meer aan stads- en dorpsranden gebouwd worden om de woningnood aan te pakken.”

Dit tekent Beemsterboer: een ontspannen bijna jongensachtige uitstraling, een recht-door-zee mentaliteit, maar ook een enorme daadkracht. "Als ik weet dat er onder de bevolking draagkracht voor een project is, ga ik tot het gaatje”, verklaart hij. Om na een moment van stilte te vervolgen: "Ik vind het jammer dat er tegenwoordig zoveel wantrouwen is. Vanuit de overheid naar de burger met de toeslagenaffaire als dieptepunt, maar ook tussen mensen onderling. Mijn agenda in Den Haag is naast de woningbouw in het algemeen en de regionale belangen in het bijzonder vooral ook om daar iets aan te doen.”