In het gemeentehuis van Uitgeest werden de corona maatregelen prima nageleefd.
In het gemeentehuis van Uitgeest werden de corona maatregelen prima nageleefd. (Foto: Bert Westendorp)

Ontsmet het stemhokje in

UITGEEST – Eerst de handen ontsmetten en vervolgens stemmen. Zo is de volgorde tijdens het stemmen op de acht stemlocaties die Uitgeest telt. Vanaf maandag konden zeventigplussers en mensen met een broze gezondheid hun stem al uitbrengen en daar werd flink gebruik van gemaakt. Van de 10,629 stemgerechtigden bracht 86 procent hun stem uit.

Meeste stemmers in Uitgeest kiezen voor VVD

Mondkapjes waren uiteraard verplicht en dat leverde een compleet nieuw beeld op tijden deze Tweede Kamer verkiezingen.

Juiste document

“Uw paspoort is verlopen”, laat een medewerkster achter een kuchscherm in het gemeentehuis aan een vrouw weten die dinsdag haar stem wil uitbrengen. Na enige tijd zoeken in haar handtas komt dan uiteindelijk het juiste document tevoorschijn. Met steun van de rollator gaat de bejaarde vrouw naar het stemhokje.

Lang wachten hoeven de stemmers niet. Woensdag is het een stuk drukker maar ook deze ‘officiële’ stemdag verlopen de zaken soepeltjes. Om de corona regels goed te hanteren is er - naast de drie vaste medewerkers - nog een extra stembureaulid toegevoegd. De anderhalve meter wordt door de Uitgeesters goed nageleefd.

Landelijk beeld

Na het tellen van de stemmen bleek ook in Uitgeest dat de meeste stemmers vertrouwen hebben in de VVD. Het was een landelijk beeld. De partij van Rutte kreeg in 2017 in gemeente Uitgeest weliswaar 30,3 procent van de uitgebrachte stemmen en deze ronde 27,3 procent, maar dat mocht de stemming bij de VVD allerminst drukken.

D66 maakt opmars

Grote winnaar

D66 was ook in Uitgeest prominent aanwezig. De partij sprong van 14,1 naar 17,5 procent. Naast de opmars van D66 moesten alle grote partijen inleveren. Dat was over het algemeen marginaal.

Fors verlies bleek na het tellen van de stemmen voor GroenLinks en de SP. GroenLinks dook van 9,1 naar 5,1 procent, een forse aderlating voor de sociaal democraten. De druiven waren eveneens zuur voor de SP. In 2017 goed voor 7,7 procentpartij in 2017 tijdens de Tweede Kamer verkiezingen en woensdag gezakt naar 5,4 procent.

Kiesraad

Bij de kleinere partijen kreeg 50Plus het eveneens flink voor de kiezen in de gemeente. Door al het geruzie binnen de partij zakte de belangstelling in Uitgeest van drie procent in 2017 naar 1 procent. Opvallend bleek de opmars voor Forum voor Democratie. Van 2,3 procent gestegen naar 4,7 procent. Maar dat getal staat in schril contrast met de verkiezing voor het Europees parlement in 2019. Toen stemde maar liefst 12,1 procent van de kiezers op FvD.


De uitslagen zijn nog niet officieel. Dat gebeurt pas na controle door de Kiesraad op vrijdag 26 maart. Maar dat zal voor de uitslag in Uitgeest weinig tot niets uitmaken zo leert de ervaring.