Lente: hond aan de lijn en kat binnen houden.
Lente: hond aan de lijn en kat binnen houden. (Foto: Pauline Joosten)

Lente: hond aan de lijn en kat binnen houden

UITGEEST - Het is lente en dat betekent dat veel wilde dieren jongen krijgen. Daarom roepen boswachters in Noord-Holland recreanten op om jonge, wilde dieren niet aan te raken en de honden aan de lijn te houden in Uitgeest. Ook is het belangrijk om de kat in deze periode binnen te houden.

De wilde dieren die deze periode geboren worden zijn voor de hond makkelijk op te sporen. Als de hond losloopt kan er niet worden voorkomen dat de viervoeter een jong wild dier grijpt. Ook is het belangrijk dat dat men de jonge dieren niet aanraakt. Wanneer een wild dier wordt aangeraakt kan dat ertoe leiden dat het moederdier haar jong verstoot.

Ook katten vormen een gevaar voor jonge dieren. Katten die buiten lopen, volgen hun jachtinstinct en vangen inheemse diersoorten. Hoeveel prooien een kat vangt is afhankelijk van de tijd die ze buiten rondbrengen. Voor alle huiskatten en verwilderde huiskatten samen wordt geschat, dat ze in Nederland jaarlijks minstens 100 miljoen prooien doden en een onbekend aantal dieren verwonden, waaronder zeldzame weidevogels.


Daarom is het van belang dat kattenbezitters hun kat binnen houden tijdens de broedperiode en zoogtijd.