Wonen in leegstaande winkels, dit zijn de tien meest kansrijke locaties.
Wonen in leegstaande winkels, dit zijn de tien meest kansrijke locaties. (Foto: aangeleverd)

'Winkelwoningen' in Alkmaar en Beverwijk

REGIO - De provincie Noord-Holland wil, dat leegstaande winkels in centrumgebieden vaker worden omgebouwd tot woningen. Uit onderzoek blijkt, dat het nu al mogelijk is om 9000 tot 10.000 woningen te realiseren door transformatie van leegstaand winkelvastgoed. In Alkmaar is daardoor plaats voor 650 tot 750 woningen. In Beverwijk gaat het om 150 tot 200 woningen.

Met een verdere toename van de leegstand door corona groeit de potentie voor wonen in centra naar circa 21.000 tot 27.000 woningen. Noord-Hollandse winkelgebieden kampen met toenemende structurele leegstand. Deze ontwikkeling was al gaande door een verschuiving naar online winkelen en wordt nu versneld door de impact van Covid-19. Er staat ruim 400.000 vierkante meter winkelvastgoed leeg waarvan ruim 125.000 vierkante meter in aanmerking komt voor transformatie.

Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “Het toekomstperspectief voor detailhandel in veel winkelgebieden is niet rooskleurig. Daardoor komt de leefbaarheid van steden en kernen op den duur onder druk te staan. We willen met gemeenten hun centrumgebieden divers, compact én toekomstbestendig maken. Vooral aan de randen van de winkelgebieden en in de straten daaromheen zien wij kansen om panden geschikt te maken als woning.”


De provincie Noord-Holland heeft een inventarisatie laten maken van de kansen die er zijn in winkelgebieden. De provincie gaat samen met gemeenten, waaronder Alkmaar en Beverwijk, verder onderzoeken welke projecten grote kans van slagen hebben en welke bestaande subsidieregelingen daarvoor ingezet kunnen worden. Daarnaast komt er een meerjarige aanpak voor het uitvoeren van pilots en het realiseren van kansrijke projecten.