Ouders helpen hun kinderen een huis kopen.
Ouders helpen hun kinderen een huis kopen. (Foto: aangeleverd)

Ouders helpen kinderen huis kopen

REGIO - Om als starter een woning te kopen, is bijna niet te doen. Zij roepen dan ook steeds vaker de hulp in van hun ouders. Zonder een bijdrage van hun ouders zijn ze praktisch kansloos op de woningmarkt.

Eigen geld is nodig om een huis te kopen. Denk aan een bedrag van ongeveer 4 tot 6% van de koopsom. Daarnaast kan men ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.

Veel starters willen heel graag een huis kopen, maar hebben geen eigen geld. Om toch een huis te kopen, helpen ouders hen mee om het huis te financieren. Starters namen begin 2019 gemiddeld 27.000 euro aan eigen geld mee. Uitschieters van 50.000 euro en meer zijn niet uitzonderlijk.

Jonge, afgestudeerde kopers hebben meestal een studieschuld, zeker sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015. Van sparen komt dan weinig.


Jaarlijks mag iemand 6.604 euro (2021) belastingvrij schenken. Wie tussen de 18 en 40 jaar oud is, dan mogen ouders een eenmalige maximale schenking geven van 105.302 euro (2021), zonder dat de fiscus om de hoek kan kijken. Voorwaarde is wel dat het geld wordt besteed aan de aankoop van een huis, verbouwing of aflossing van een hypotheek.

Kasrondje

Een andere optie is het kasrondje. Ouders lenen geld voor de aankoop van een huis. De starter betaalt rente over de lening en krijgt daardoor hypotheekrenteaftrek. Ouders kunnen in hetzelfde jaar de betaalde rente terugschenken via de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van 6.604 euro (2021). Die vrijstelling is voor 2021 hoger dan gebruikelijk en wordt waarschijnlijk volgend jaar met ongeveer 1.000 euro verlaagd.