Dinsdag gaat de vaccinatielocatie in Uitgeest open.
Dinsdag gaat de vaccinatielocatie in Uitgeest open. (Foto: aangeleverd)

Dinsdag: vaccinatielocatie Uitgeest open

UITGEEST - Volgende week opent GGD Kennemerland twee nieuwe vaccinatielocaties, in Uitgeest (Sporthal De Zien, Zienlaan 4) en in IJmuiden. De locatie in IJmuiden opent maandag 12 april, het afnamepunt in Uitgeest een dag later. GGD Kennemerland is hiermee voorbereid op de beschikbaarheid van meer vaccins en heeft nu de infrastructuur beschikbaar om direct deze vaccinaties te kunnen zetten.

Locatie Uitgeest: sporthal De Zien

GGD Kennemerland heeft tot en met 3 april 52.132 vaccinaties gezet. Sinds 15 januari 2021 is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Begin dit jaar, 26 januari, is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong). Momenteel wordt de doelgroep 75+ gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

Afspraak inplannen

Sinds afgelopen dinsdag ontvangen mensen met het geboortejaar 1947 en 1948 van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het is belangrijk, dat de 73- en 74-jarigen die zich willen laten vaccineren na ontvangst van de uitnodiging zo snel mogelijk een afspraak inplannen.

Druk

In aanloop naar het afgelopen paasweekend was het week in sommige plaatsen erg druk in de teststraten. In de regio is echter voldoende testcapaciteit. Wie zich op de testlocatie bij Schiphol laat testen, heeft de uitslag altijd dezelfde dag nog. Vaak zelfs binnen enkele uren. Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich daarnaast laten testen in Haarlem en Beverwijk. Een mobiele testbus staat in wisselende gemeenten.

GGD Kennemerland is gestart met de aangepaste afnamemethode voor een coronatest bij kinderen tot en met 12 jaar. Deze methode is de mid-turbinate bemonstering. Dit betekent dat niet meer diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind wordt afgenomen. Het wattenstaafje hoeft bij deze methode veel minder diep (1-2 centimeter, afhankelijk van de leeftijd) de neus in.


Bang

"Veel scholieren in Kennemerland bekommeren zich om hun dierbaren en willen besmettingen met het coronavirus voorkomen. Bijna driekwart is bang om hun omgeving te besmetten." Dit en meer blijkt uit de Coronapeiling Jeugd 2021, een onderzoek van GGD Kennemerland naar gezondheid, welzijn en leefstijl en de gevolgen van de coronacrisis bij leerlingen in het voortgezet onderwijs (klas één t/m zes).