Vaak komen gebotste auto’s ook op het naastliggende fietspad tot stilstand.
Vaak komen gebotste auto’s ook op het naastliggende fietspad tot stilstand. (Foto: Bert Westendorp)

Plan om provinciale weg N203 gedeeltelijk op te doeken

UITGEEST/CASTRICUM – Een oud idee van Progressief Uitgeest (PU) wordt door de partij weer nieuw leven ingeblazen; het opheffen van een deel van Provincialeweg N203. Verleden maand diende PU tijdens de raadsvergadering van gemeente Uitgeest een motie in met het eerdergenoemde voorstel.

Nieuws uit de BUCH-gemeenten

Thom van Son, fractielid van PU, ziet enkel voordelen bij het plan. “De N203 is levensgevaarlijk. Kort geleden vielen er nog een paar gewonden. Ook doden waren er te betreuren. Ondanks een aanpassing door provincie Noord-Holland blijft de weg heel gevaarlijk. Vaak komen gebotste auto’s ook op het naastliggende fietspad tot stilstand. Dat levert eveneens levensgevaarlijke situaties op. Het beste alternatief is dat de N203 verdwijnt.”

Meer verkeer

PU ziet niets in de plannen voor een rondweg, genaamd de Zuidoostroute, die zou uitkomen op de N203. “Inmiddels hebben ruim 2.400 mensen de petitie getekend tegen deze rondweg. Die weg zal nog meer verkeer op de N203 geven. PU is sterk tegen deze rondweg omdat dit tevens het verkeer door Uitgeest nog meer belast, met alle extra milieu- en geluidsproblemen.”

Alternatief

Het alternatief voor het weghalen van de Provincialeweg ligt al voor een deel gereed bij de partij. “Bij de afslag van de A9 bij Bob’s Party Centrum kun je een route aanleggen richting kruising Limmen/Zeeweg. Voor die kruising is dan nog een klein stukje van de N203 nodig voor de aansluiting met de nieuwe weg. Het nieuwe traject (tweerichtingsverkeer) gaat dan door het weiland, maar dat is op die locatie geen natuurgebied. De weg wordt veel veiliger, geen fietspad, geen sloot en als optie een middenrails.”

Idee van PU biedt kansen voor huisvesting voor jongeren

Onder maailijn

Om het uitzicht toch intact te houden heeft PU het idee om over een aantal honderden meters de weg onder de maailijn te laten lopen zodat er vrij uitzicht over de weilanden blijft bestaan. Die route moet nog nader bepaald worden. Ook het milieu heeft baat bij het nieuwe plan laat de fractie weten.



“Opheffen van een groot deel van de N203 heeft grote milieu voordelen en kan ook zorgen voor een aaneengesloten natuurgebied voor met name de bedreigde vogelsoorten.”

Huisvesting

Een belangrijk troef van het plan heeft te maken met het enorme gebrek aan huisvesting voor met name jongeren. Van Son:


“Door de provincie is de mogelijkheid van circa zevenhonderd huizen in de gemeenten Castricum en Uitgeest tegengehouden omdat deze gepland waren in buitengebieden.


Ons plan maakt het juist mogelijk om in het binnengebied te bouwen, vlak bij het station zoals door de provincie wordt geëist. Door het weghalen van de weg ontstaat er tegenover het station ter hoogte van de voetbalvelden van FC Uitgeest een groot terrein om woningen te bouwen."

Win-win situatie

Van Son heeft het plan inmiddels ook voorgelegd aan de organisatie ‘Woningmakers regio Alkmaar’, om vanuit die hoek steun te krijgen. Deze organisatie van zeven gemeentes heeft als doelstelling de woningbouw te versnellen (17.000 huizen in tien jaar tijd). Van Son: "Het is een win-win situatie. De PU realiseert zich dat er een paar boerderijen en een camping langs de Provincialeweg liggen. Ook daar is over nagedacht. Voor boerderijen en camping komen er aparte afslagen vanaf het nieuwe tracé.”

Provincie

Hoe de kansen voor de motie liggen, weet ook Van Son en de andere partijgenoten van PU niet. Mocht de motie worden aangenomen dan dient de raad het idee over het algemeen ook uit te voeren, maar hier zit het breekpunt.


De N203 valt onder verantwoording van provincie Noord-Holland. Schuift de provincie het plan opzij, dan rest er voor d gemeente Uitgeest niets anders dan zich bij dat besluit neer te leggen.

Progressief Uitgeest is weiland in plaats van asfalt een prima alternatief voor de N203.