Voordat een uitvaart plaatsvindt moet veel worden geregeld. Ook de rouwadvertentie.
Voordat een uitvaart plaatsvindt moet veel worden geregeld. Ook de rouwadvertentie. (Foto: Rodi Media/MvS)

Zo maak je een rouwadvertentie

Uitvaart organiseren, kist uitzoeken, rouwkaarten schrijven – er moet na het overlijden van een naaste veel worden geregeld, in korte tijd en los van alle emoties. En het moet allemaal in één keer goed, want een herkansing komt er niet. Het geldt ook voor het opstellen van de rouwadvertentie. Waarmee moet je rekening houden?

Het verdient aanbeveling om bovenaan een mooi gedicht op te nemen of een tekst die recht doet aan de overledene. Dat kan een lijfspreuk zijn, een pakkende omschrijving, of een kernachtige zin waarin wordt samengevat hoe de nabestaanden zich de overledene zullen herinneren.

Daarna volgt de berichtgeving dat de persoon in kwestie – met voor- en achternaam – is overleden, met daarbij een passende tekst. Noem daarbij de geboortedatum en de datum en plaats van overlijden. De namen van de nabestaanden komen daaronder en je kunt besluiten met een uitnodiging voor of aankondiging van het afscheid van de overledene.

Waak voor fouten

Enige spoed is bij het schrijven en aanleveren van een rouwadvertentie vaak wel geboden. Maar doe dit toch zorgvuldig en waak voor spel-, schrijf- en grammaticale fouten. Je mag van een uitvaartleider verwachten dat die je daar voor behoedt en de tekst controleert, maar een uitvaartleider is ook maar een mens en niet per se een neerlandicus.

Vermijd de volgende veelvoorkomende fouten:

'Na een langdurige ziekte heeft God van ons weggenomen…' Wie was langdurig ziek? God? Nee toch?

'Onze Jan is na een kort ziekbed overleden…' Kort ziekbed? Anderhalve meter? Korter nog?

'Na een langdurige strijd nemen wij afscheid van…' Hebben wij langdurig gestreden? Of de overledene?

'De overledene ligt opgebaard…' Maak daar ‘is opgebaard’ van. Liggend opbaren is geheel gebruikelijk.

'Op verzoek van de overledene vindt de uitvaart in besloten kring plaats.' Ook dit zie je terug in rouwadvertenties. Toch is een overledene echt niet meer in staat een verzoek kenbaar te maken. Wel kun je iets doen ‘in overeenstemming met de wens’ van de overledene.

Het is allemaal misschien wat flauw, en er zullen zich heus geen taalpuristen over je tekst buigen, maar als je fouten en slordigheden kunt vermijden, waarom dan niet?

Online zijn er ook mogelijkheden

Een rouwadvertentie (of overlijdensbericht) plaats je normaliter in een (plaatselijke) krant. Maar we leven in een moderne tijd en dus biedt ook hier het internet mogelijkheden. Diverse uitvaartbedrijven bieden faciliteiten op hun site, er bestaan speciale herdenkingssites (zoals Mensenlinq, Memori en Sterrenhemel) en het is natuurlijk ook mogelijk een rouwadvertentie op de sociale media te plaatsen.