Door Tata Steel meer klachten.
Door Tata Steel meer klachten. (Foto: aangeleverd)

RIVM: 'Meer specifieke gezondheidsklachten in BUCH-regio'

REGIO - In de IJmond en aansluitend de BUCH-gemeenten komen mogelijk door Tata Steel, de scheepvaart, het vliegverkeer en zwaar wegtransport meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland. Het gaat dan vooral om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmond gemeenten. Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. In het onderzoek is niet gekeken naar persoonlijke factoren.

Luchtkwaliteit in de uitgebreide IJmond vaker matig tot onvoldoende

Het onderzoek laat niet alleen zien welke klachten mensen ervaren in de IJmond, maar kijkt ook naar de pieken in de luchtkwaliteit. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie.

Hinderlijk

Tot nu toe werd vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren de pieken in de uitstoot vooral als hinderlijk. Gedeputeerde Jeroen Olthof reageert namens GS en de IJmondgemeenten op het rapport: “Dit rapport bevestigt het beeld dat inwoners al jaren hebben. We erkennen de zorgen van onze inwoners. De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak en het belang van een gezondere leefomgeving in de IJmond. Ik blijf me, samen met de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, stevig inzetten op aanscherping van de milieuvergunning en stevig toezicht en handhaving.''

Maximale

Olthof vervolgt: ''Wij doen het maximale wat binnen onze mogelijkheden ligt. We constateren echter dat de regelgeving niet voldoende is. Voldoen aan de regels betekent niet automatisch, dat de omgeving gezonder wordt. We doen daarom ook een appel op het Rijk om scherpere regelgeving op te stellen en waar nodig aanvullende maatregelen mogelijk te maken om zo gezamenlijk te werken aan een gezondere leefomgeving in de uitgebreide regio. En we doen ook nadrukkelijk een beroep op Tata Steel om de ambities uit hun Roadmap+ versneld te realiseren. Staal hoort bij de regio, maar daar moet Tata wel wat voor blijven doen.”


Het onderzoek is in gang gezet naar aanleiding van de zogenoemde grafietregens van 2018 en 2019 en naar aanleiding van zorgen en vragen van omwonenden.

Het RIVM werkt voor het onderzoek samen met de GGD Kennemerland, GGD Amsterdam, het NIVEL en inwoners van de IJmond.


De onafhankelijke positie van RIVM is vastgelegd in de Wet op het RIVM. Er is een klankbordgroep opgericht waar omwonenden en experts van andere organisaties deel van uitmaken. De klankbordgroep adviseert de stuurgroep - bestaande uit de provincie en in het bijzonder de gemeenten in de IJmond - over het onderzoek.


RIVM: 'Meer specifieke gezondheidsklachten in BUCH-regio'