Op de Lagendijk is het goed uitkijken voor wandelaars en andere verkeersdeelnemers.
Op de Lagendijk is het goed uitkijken voor wandelaars en andere verkeersdeelnemers. (Foto: Bert Westendorp)

Verkeersdruk Lagendijk: linke situaties

UITGEEST – Met het uitbreiden van het toerisme aan de zuidoostkant van Uitgeest is de verkeersdruk op de Lagendijk hoog. Dat zorgt voor onveilige situaties. Die verkeersdruk wordt nog groter na de opening van Erfgoedpark De Hoop. Fietsers, wandelaars en gemotoriseerd verkeer maken gebruik van de smalle weg waar onder meer een kanoverhuur, restaurant en jachthaven aan grenzen.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) heeft in haar toekomstvisie al laten weten dat het de toeristische activiteiten bij de Lagendijk omarmd en er graag nog meer toeristische activiteiten wil zien. Maar veel inwoners van Uitgeest laten via Facebook weten dat er zo snel mogelijk wat moet gebeuren met de Lagendijk.

Hachelijk avontuur

Het smalle wandelpad op het dijkje is weliswaar te doen, maar met het huidige coronavirus is het bijna onmogelijk om elkaar op een afstand van anderhalve meter te passeren. Op een gegeven moment (bij de molen) zijn de wandelaars gedwongen om gebruik van de rijweg te maken. Dat levert gevaarlijke situaties op. Stichting BOB (Burgerbelang Omgevingskwaliteit Buchregio, richt zich op de omgevingskwaliteit en het handhaven en bevorderen van natuur en milieu in de BUCH regio. Daarbij komt de stichting op voor de belangen van de bewoners in het gebied. "Wij willen bij de commissie SAZ (Samenlevingszaken/Algemene Zaken en Financiën) graag de aandacht vestigen op deze verkeerssituatie en zouden graag zien dat de gemeente in overleg met de wegbeheerder en het Recreatieschap de veiligheid voor voetgangers en fietsers verbetert”, laat BOB weten. Op korte termijn lijkt de situatie van de Lagendijk weinig te veranderen en geldt het motto: ‘Voorzichtigheid troef'.