32 NH gemeenten luiden noodklok

REGIO - Bestuurders van onder meer de regio Zuid-Kennemerland & IJmond en Amsterdam pleiten, ondersteund door de Provincie Noord Holland, in een brandbrief gericht aan het Kabinet voor maatwerk bij de NOW- en TVL-subsidieregelingen.

Zorg om ondernemers

De oproep voor maatwerk komt voort uit grote zorg om die ondernemers in de detailhandel, cultuur, horeca en andere branches die net buiten de vereisten vallen voor de NOW-regeling (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) en TVL (tegemoetkoming vaste lasten). Door de huidige regelgeving kunnen gemeenten weinig tot niets doen om deze groep ondernemers te helpen.

Wal en schip

De Haarlemse wethouder Robbert Berkhout: “Met deze brief vragen we het kabinet meer oog te hebben voor de praktijk waar helaas veel ondernemers mee te maken hebben. Ondernemers die al meer dan een jaar het hoofd boven water proberen te houden maar nu buiten de standaard regelingen lijken te vallen. Dit maakt het voor hen, met de eindstreep in zicht zeer zwaar. Vandaar ons verzoek aan het rijk om dit nog eens goed onder de loep te nemen.”

Omvallen

Het gaat veelal om ondernemers en werkgevers die, tot de pandemie toesloeg, succesvol waren maar inmiddels het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen hebben moeten inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.


Het ‘omvallen' van deze bedrijven zou naast persoonlijke tragedies ook tot onnodig verlies van werkgelegenheid leiden, evenals leegstand in winkelgebieden.