Doordat reizigers wegblijven, nemen de reizigersopbrengsten voor de busonderneming af.
Doordat reizigers wegblijven, nemen de reizigersopbrengsten voor de busonderneming af. (Foto: Bert Westendorp)

Veel minder reizigers door corona

REGIO - De stoptrein uit Amsterdam sluit naadloos aan op de Connexxion bus die Heemskerk-Beverwijk als bestemming heeft. Jeroen maakt regelmatig gebruik van de busverbinding. “Ik werk in Amsterdam en woon in Heemskerk. Maar dat is een aardig eindje van het NS station vandaan, vandaar dat ik met de trein naar Uitgeest rij en vervolgens de bus pak en dat werkt prima. Eigenlijk heb ik niet gemerkt dat er minder bussen rijden.” Dat laatste geldt ook voor Peter die met vriendin Karin dezelfde bus neemt, maar in Beverwijk uitstapt.

Connexxion en provincie bezinnen zich op toekomst

Om te zorgen dat Noord-Holland ook in de toekomst goed bereikbaar blijft en de financiële gevolgen ook na 2021 het hoofd te bieden, hebben provincie Noord-Holland en Connexxion samen een toekomstgericht plan uitgewerkt.

Gestegen

Tijdens de lockdown daalde het aantal reizigers in de bus met zo’n 65-70%. Inmiddels is het aantal reizigers weer gestegen tot zo’n 45-50% ten opzichte van 2019. De verwachting is dat het aantal reizigers de komende tijd en jaren verder zal groeien, maar het kan nog tot 2025 duren voor het aantal reizigers terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

Fors minder

Provincie en Connexxion houden er rekening mee dat ook in 2022 sprake zal zijn van fors minder reizigers in het openbaar vervoer. Het zogeheten Transitieplan openbaar vervoer bevat voornemens en ambities om het verwachte financiële tekort in 2022 (en de jaren daarna) op te vangen en flexibel in te kunnen spelen op het aantal reizigers.

Financiële steun

Doordat reizigers wegblijven, nemen de reizigersopbrengsten voor de busonderneming af. De verliezen in 2020 en 2021 worden grotendeels opgevangen door de inzet van de volledige provinciale exploitatiebijdrage en door de Beschikbaarheidsvergoeding Openbaar Vervoer (BVOV) van het Rijk. De BVOV loopt tot 1 januari 2022. Dit voorjaar wordt duidelijk of er na 1 januari 2022 een vorm van financiële steun van de rijksoverheid blijft.

Inzet bussen

Momenteel rijden op een aantal frequente buslijnen van Connexxion in de regio’s Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi en Vechtstreek minder vaak bussen. In totaal gaat het om ongeveer 5% minder busritten dan voor de coronacrisis. Zodra de reiziger terugkeert in het openbaar vervoer wordt het vervoersaanbod stapsgewijs weer verhoogd. Mocht er vanaf 2022 geen vergoedingsregeling van de rijksoverheid zijn, dan is het mogelijk dat Connexxion per januari 2022 alsnog met minder bussen gaat rijden om een goede balans te houden tussen kosten, opbrengsten en risicoverdeling. Dit gebeurt alleen als het echt nodig is. Rond de zomer is daar meer over bekend.

De provincie Noord-Holland en Connexxion willen reizigers slimmer, schoner en veiliger laten reizen in Noord-Holland. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat het openbaar flexibel moet zijn om goed in te kunnen spelen om plotselinge veranderingen in de reizigersaantallen. Het moet makkelijker worden voor Connexxion om bij een dalend aantal reizigers afwijkend materieel (bijvoorbeeld kleinere bussen) in te zetten of bij beperkte reizigersaantallen een andere vorm van vervoer aan te bieden, mogelijk in combinatie met bijvoorbeeld doelgroepenvervoer (denk aan regiotaxi's of scholierenbussen). Dit biedt niet alleen kansen om Noord-Hollanders veilig en op tijd op plaats van bestemming te brengen, maar ook om betere en slimmere diensten aan te bieden.