Sven Kroeb in in vol ornaat  en gereed om de testen af te nemen.
Sven Kroeb in in vol ornaat en gereed om de testen af te nemen. (Foto: Bert Westendorp)

Gratis sneltesten nu ook in Uitgeest

UITGEEST – Sven Kroeb, gehuld in een blauw doorschijnende plastic overjas, maakt onder een rooster bij de ingang van Bob’s een surrealistische indruk. De Uitgeester staat samen met een paar collega’s gereed om aan Westerwerf 1 coronatesten af te nemen. Dit is sinds maandag 31 mei mogelijk bij CoronaSneltest Nederland. Voormalig Bobs Party & Events beschikt over vier testunits. In één testunit kunnen maximaal twintig testen per uur worden gedaan.

Eerst testen, dan naar evenement

Om half elf deze eerste dag dat de testunits open zijn, kan Sven melden dat er nog geen testen zijn afgenomen. “Maar dat zegt niks. Wij voeren de testen in opdracht van de overheid gratis uit voor mensen die bijvoorbeeld een evenement bezoeken. En die activiteiten zijn meestal in het weekend, dus eind van de week kun je hier best veel mensen verwachten.”

Steeds rustiger

Tim de Klerk is medisch manager bij CoronaSneltest Nederland en verwacht dat het in de loop van de tijd steeds rustiger wordt bij de diverse sneltestlocaties. “Het aantal mensen dat is gevaccineerd neemt snel toe. Zodoende komen er hier langzamerhand minder mensen om een sneltest af te nemen. Officieel zijn we tot en met augustus geopend voor de sneltest, maar ik denk dat het over een paar maanden heel rustig wordt.”

Zeven dagen geopend

Vanaf 08.00 tot 18.00 uur is de locatie zeven dagen in de week geopend. Steeds meer organisaties vragen om een officieel vaccinatiebewijs of een negatieve covid-19 test. Zonder een dergelijk document kunnen de evenementliefhebbers het over het algemeen wel vergeten en komen de mensen stadion of locatie niet in.

Wet testbewijzen

De overheid werkt inmiddels aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’. Deze wet werd vorige maand in de Tweede en Eerste Kamer besproken. Deze wet gaat in zodra beide kamers ermee instemmen, waarschijnlijk nog deze maand. Via website www.testenvoortoegang.nl is alle informatie terug te vinden en kan ingeschreven worden voor een sneltest in Uitgeest.