De Zientunnel moet in de toekomst een vrolijker uitstraling krijgen.
De Zientunnel moet in de toekomst een vrolijker uitstraling krijgen. (Foto: aangeleverd)

Verbinding onderdeel van renovatie station

UITGEEST - Station Uitgeest en de Zientunnel ondergaan vanaf 2023 een complete renovatie. Zoals eerder omschreven in Nieuwsblad Uitgeest past ProRail sporen en perrons aan.

Mening gevraagd over kunstwerk Zientunnel

Er komt een nieuwe loopbrug over alle sporen heen en de perron-opgangen in de Zientunnel verdwijnen. De Zientunnel wordt dan een verbinding voor fietsers en voetgangers onder het spoor door. In de tunnel is plek voor kunst.

ProRail heeft drie kunstenaars gevraagd om voor de wanden van de nieuwe Zientunnel een voorstel te maken. Zij zijn uitgedaagd om een kunstwerk te ontwerpen, dat zorgt voor een gevoel van ruimte en veiligheid in de lange en smalle tunnel. Het thema van het kunstwerk is ‘verbinding’. Verbinding met het landschap, de gemeenschap of de geschiedenis van Uitgeest.

Tot en met 9 juni

De drie uitgenodigde kunstenaars zijn Elspeth Diederix, Paul de Kort en Willem Moeselaar. Nog tot en met woensdag 9 juni kunnen geïnteresseerden hun menig over de gepresenteerde kunst geven.

Beoordelingscommissie

Die mening wordt meegenomen in het uiteindelijk ontwerp door de beoordelingscommissie die bestaat uit: Tanja Karreman en Evelien de Munck Mortier (kunstcommissie voor stations, namens ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester), Wienke Scheltens (Movares), Anne Beeksma en Jan Willem Snieder (gemeente Uitgeest).

Presentaties

Voor informatie kijk op www.ikdenkmeeoveruitgeest.nl. Vervolgens klikken op ‘Kunst in de nieuwe Zientunnel'. Op de website zijn de presentaties van de drie eerdergenoemde kunstenaars te zien.