Kan jij uitleggen waarom je bij dit bedrijf wilt werken?
Kan jij uitleggen waarom je bij dit bedrijf wilt werken? (Foto: Sam Edwards)

Waarom wil je hier werken?

Waarom wil je hier werken? Die vraag krijgen sollicitanten vaak. Werkgevers nemen tenslotte graag werknemers aan die betrokken zijn bij de organisatie.

Een werknemer moet zich thuis voelen binnen een bedrijfscultuur, er trots op zijn dat ze juist voor dit bedrijf werkt en er alles aan doet om bij te dragen aan het toekomstige succes. Hoe laat je merken dat jij de juiste motieven hebt om bij een organisatie aan de slag te gaan? Op welke knoppen moet je daarvoor drukken? Kortom: hoe geef je goed antwoord op de vraag: "Waarom wil je voor deze organisatie werken?" Het is voor een werkgever interessant om te weten of iemand echt geïnteresseerd is in de functie, de organisatie of in beide. En dat de sollicitant zich goed heeft voorbereid op het gesprek.

Vooronderzoek

Wie vooronderzoek doet naar de organisatie moet vooral letten op het verband met de vraag: Waarom wil je hier werken? Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de functie die je ambieert. Ga vooral op zoek naar informatie die een relatie heeft met je eigen vakgebied. Maar doe ook algemene kennis op, onder meer over actuele ontwikkelingen. Scan dus ook of de organisatie recent in de media geweest is, bijzondere personele wisselingen heeft gehad, prijzen heeft gewonnen of juist negatief in het nieuws was.

Scherpe vragen

Welke vragen moet je jezelf stellen tijdens het doen van dit vooronderzoek? Wat maakt dit bedrijf uniek in de markt? Waarom is het anders en beter? Waar liggen nog mogelijkheden tot verbetering? Hoe kun jij daarbij helpen? Tegelijkertijd kun je zo alvast nadenken over eventuele scherpe vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. Informeer niet naar voor de hand liggende zaken, maar focus op aspecten van de baan of het bedrijf die onbeantwoord zijn gebleven nadat je onderzoek hebt afgerond.

Een klik

Laat zien dat je de juiste kandidaat bent en dat daar zelfs meer dan één reden voor is. Misschien voel je je verwant met het soort product of dienst dat de organisatie levert. Of je hebt misschien de indruk gekregen dat de bedrijfscultuur goed bij je past.

Wat valt in de smaakt?

Welke antwoorden vallen vooral in de smaak? Waak er wel voor om niet een te plat antwoord te geven. Natuurlijk heb je een baan en inkomen nodig, maar waarom bij dit bedrijf en niet bij een van die duizenden andere?' Laat daarom merken dat je echt bewust kiest voor deze organisatie. Werkgevers horen graag dat je ambitie past bij de missie van de organisatie.

Succes met solliciteren.


Bron: www.husite.nl.