Bert van de Velden van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
Bert van de Velden van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: vaccinatie wel of niet

COLUMN - Het is een illusie om te denken dat iedere inwoner van Nederland zich laat sturen en doet wat het beste voor het grote geheel is. Mensen maken een eigen afweging en laten zich daarin door van alles en nog wat leiden. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat vaccinaties ons beschermen en nodig zijn om de samenleving weer te openen. Maar er zijn ook mensen met vragen en twijfels.

Door Bert van de Velden

Voor de een geldt er een angst op bijwerkingen, de ander is niet gerust op de lange termijneffecten en weer een ander heeft geen vertrouwen in een bepaald vaccin. Het resultaat is dat die mensen geen gebruik maken van de uitnodiging om zich te laten vaccineren. Dat is ieders goed recht, maar heeft wel het risico in zich dat de vaccinatiegraad onder de hele bevolking niet hoog genoeg blijkt, waardoor het virus blijft circuleren. Dat roept de vraag op hoe we deze angst met feitelijke informatie weg kunnen nemen. En zorgt ervoor dat we willen weten wat iemand beweegt bij het maken van een keuze.

Voor mensen met vragen of twijfels over het coronavaccins is er een keuzehulp (coronavaccinatie-keuzehulp.nl) ontwikkeld. Hiermee kan iedereen voor zichzelf op een rij zetten wat voor hen belangrijk is. Er staat een kennistest waarmee je aan de hand van tien stellingen kunt ontdekken wat je van het vaccin weet. Dat helpt bij het maken van een keuze. In de ogen van de wetenschap is het opbouwen van immuniteit van groot belang en is het daarom belangrijk dat iedereen wordt bereikt. Gemeenten en GGD'en zetten dan ook alles op alles om doelgroepen te bereiken die alle informatie en hulptools niet direct voor handen hebben. Denk aan kwetsbare doelgroepen zoals dak- en thuislozen.

GGD Kennemerland heeft zich daar de afgelopen weken op gericht en succesvol een groot deel kunnen vaccineren. We zijn bezig met de laatste meters tot de finish en mogen niet vergeten dat we dit met zijn allen doen voor de hele samenleving. Wat ondertussen blijft gelden is dat hoeveel we ook vaccineren, de basismaatregelen blijven. Was je handen, vermijd direct contact en houd afstand, of draag een mondkapje als dat niet lukt. Als we volhouden, krijgen we er veel voor terug.