Maandag 12 juli moet dit deel van de Benesserlaan gereed zijn.
Maandag 12 juli moet dit deel van de Benesserlaan gereed zijn. (Foto: Bert Westendorp)

Herinrichting gestart op Benesserlaan

Algemeen

UITGEEST – Maandag 7 juni is een begin gemaakt met de herinrichting van de Benesserlaan. Aannemer De Bie is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het project.

Renovatie wegen, riolering en straatmeubilair

De laan is tussen kruisingen Plevierstraat en Sternstraat afgesloten voor alle verkeer. Door middel van een tijdelijke verkeersomleiding wordt het autoverkeer uit De Koog Noord omgeleid via De Witte Hoofden. Het overige verkeer kan via de Boetenvenstraat en Melis Stokelaan de wijk verlaten.

Onder water

Het riool bleek in dermate slechte staat, dat vervanging noodzakelijk is. Bij hoosbuien staan de straten in de wijk flink onder water. Van de gelegenheid wordt gelijk gebruik gemaakt om nieuwe bestrating en nieuwe de openbare verlichting aan te brengen. Het project van de Benesserlaan is nog maar een eerste start. Maandag 12 juli dient het eerder genoemde deel van de Benesserlaan gereed te zijn.

Twee jaar

Complete wijk De Koog krijgt vervolgens de komende twee jaar een grootschalige opknapbeurt, waarbij net als op de Benesserlaan bestrating, straatmeubilair en het riool worden aangepakt.

Aparte afvoer

De grootste verandering is, dat er zowel voor regenwater als voor puur rioolwater twee aparte afvoerleidingen komen. Gemeente Uitgeest streeft ernaar om schoon water zoveel mogelijk apart op te vangen en af te voeren. Daarom wordt bij vervanging van de riolering gekozen voor een gescheiden rioolstelsel. Dat bestaat uit vuilwaterriool en een apart hemelwaterriool. Het merendeel van de riolering bestaat inmiddels uit zo’n gescheiden rioolstelsel. De delen waar nog geen gescheiden stelsel ligt worden in de toekomst omgebouwd naar een gescheiden rioolstelsel. Voor een aansluiting op een gescheiden stelsel krijgen bewoners een dubbele aansluiting voor afvoer van het vuile water en het regenwater.

Fraai effect

Het resultaat van de renovatie is te zien bij de Plevierstraat, een zijstraat van de Benesserlaan. Weliswaar staan de oude lantaarnpalen er nog, die binnenkort opgeruimd worden door De Bie Infra. De nieuwe lantaarnpalen zorgen al een week voor een fraai effect.

Dat vinden drie bewoners deze vrijdag pratend aan de straat ook. “Ja, de straat is mooi geworden, maar het is gewoon afschuwelijk wat we hier beleefd hebben. De aannemer liet ons een tijdje voor de verbouwing van de straat weten, dat er vooraf goed overleg zou zijn.” Twee andere bewoners in de straat bevestigen de woorden van de man die aan het werk is in een nieuw voortuintje. “Ik werd een paar weken terug om zeven uur wakker van een enorme herrie. Een machine haalde alle planten, heggen en houtwerk compleet weg. Een heg werd net als alle planten gewoon uit de grond getrokken, het was ongelooflijk.” 

“Om het geleden ongemak te compenseren, vergoedt De Bie Infra een deel van de schade, laat een woordvoerder namens de aannemer weten.

Op het genoemde ongemak van de geciteerde bewoners reageert De Bie vervolgens: “De Bie Infra en Gemeente Uitgeest proberen de uitvoering van de werkzaamheden in De Koog zorgvuldig te laten verlopen. Voor de start van de werkzaamheden hebben wij gesproken met de bewoners. Tijdens deze gesprekken is de aanpak, planning en werkwijze van de werkzaamheden besproken. Voor dit project De Koog is omgevingsmanager Nick Huibers van De Bie Infra het aanspreekpunt. Hij is te bereiken per e-mail: nickhuibers@debiebuitenwerk.nl, chat (via de BouwApp) of telefonisch zoals aangegeven in de bewonersbrief en in de BouwApp.”