Bert van de Velden van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
Bert van de Velden van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: 'Geen verspilling vaccins'

COLUMN - "Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het vaccinatieprogramma in Kennemerland was het voorkomen, dat er vaccins moesten worden weggegooid. Uit een flacon worden meerdere vaccins opgetrokken waardoor het voor kan komen dat het net niet uitkomt met het aantal inwoners dat langskwam voor een afspraak. Daarom hebben we in het begin bewust de keuze gemaakt om deze vaccins beschikbaar te stellen aan medewerkers in de zorg.

In die periode is een beperkt aantal medewerkers in de ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen sneller geprikt kunnen worden.

Op volle toeren

Daarna zijn er afspraken gemaakt met de organisaties in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg dat zorgverleners of medewerkers die direct contact hadden met covid-19 patiënten, maar die nog niet aan de beurt waren voor een prik, toch voor een vaccin in aanmerking konden komen. Het lijkt lang geleden dat er nog sprake was van discussie over wie er wel en niet gevaccineerd mocht worden, nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait. Dat houdt ook in dat we ons eigen beleid hebben gewijzigd.

Vanaf nu kan iedereen (behoudens een aantal voorwaarden, zie daarvoor onze website) zich aanmelden voor de reservelijst, of het nu om de eerste of tweede prik gaat. Handig als je nog geen afspraak hebt, of op deze manier misschien eerder gevaccineerd kan worden. Ook starten we deze week weer met het vaccineren met Janssen, waarvoor iedereen zich via een landelijk nummer kan aanmelden. Dit vaccin beschermd minder goed dan Pfizer en Moderna, maar is een goed werkend goedgekeurd vaccin. Veel van mijn collega’s zijn er ook mee gevaccineerd.

Groot resultaat

Daarmee komen we nu in de cruciale laatste fase van de vaccinatiecampagne. Iedereen die een prik wil, kan er op korte termijn één komen halen. Het is nu belangrijk dat we in onze regio en in Nederland een hoge vaccinatiegraad behalen. Heb je nog buren, familieleden of vrienden die niet de moeite hebben genomen om een afspraak te maken? Wijs ze dan ook vooral op deze alternatieven. Het halen van een prik is nog maar een kleine moeite, maar wel een met een groot resultaat. Weer terug naar ons normale leven."



Bert van der Velden,

GGD Kennemerland.