Station Uitgeest onderdeel OV-knooppunt.
Station Uitgeest onderdeel OV-knooppunt. (Foto: archief)

Station Uitgeest onderdeel OV-knooppunt

Algemeen

UITGEEST - In 2019 is de helft van de 13.900 nieuw gebouwde huizen in Noord-Holland gebouwd in de buurt van de treinstations of vier grotere busstations. Dat blijkt uit de ‘Monitor OV-knooppunten 2019/2020’ van de provincie Noord-Holland. 

Daarmee is voor het eerst de ambitie van de provincie gehaald om 50% van alle nieuwbouwwoningen in Noord-Holland te bouwen binnen een straal van 1200 meter rondom OV-knooppunten. Uit de cijfers blijkt verder dat van de totale woningbouwopgave van 187.500 woningen voor de jaren 2020-2040 maar liefst 90% binnen 1200 meter van een station gebouwd kan worden (ca. 170.000 woningen).

Gedeputeerde Cees Loggen: “Het is goed nieuws, dat nu al de helft van de nieuwe woningen in de provincie in de buurt van de stations worden gebouwd. Want zo gebruiken we de beschikbare ruimte in het stedelijk gebied optimaal, gaan steeds meer mensen met het OV reizen en sparen we het landelijk gebied.” De rapportage is grotendeels gebaseerd op cijfers en ontwikkelingen in 2019, dus nog vóór het uitbreken van de coronapandemie. 

In Noord-Holland zijn alle 60 treinstations en vier grotere busstations (Haarlem Schalkwijk, Purmerend Tramplein, Amstelveen en Amsterdam Noord) aangewezen als OV-knooppunt. Door de ruimte rondom stationsgebieden optimaal in te richten ontstaan aantrekkelijke plekken om te wonen, werken of verblijven. Met goede overstapmogelijkheden tussen de verschillende vervoersvormen (trein, metro, bus, fiets) wordt de reistijd korter en kunnen mensen makkelijker van deur-tot-deur reizen. De provincie werkt momenteel aan onderstaande knooppunten: Zaancorridor: het spoor van Amsterdam naar Heerhugowaard, via Zaanstad, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Alkmaar-Kennemerlijn: het spoor van Haarlem naar Uitgeest, via Bloemendaal, Santpoort-Zuid, Santpoort-Noord, Driehuis, Beverwijk en Heemskerk-Schipholcorridor: het spoor van Leiden naar Lelystad, dat loopt via de Noord-Hollandse stations Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam Zuid, Amsterdam RAI, Duivendrecht, Diemen Zuid en Weesp.

Kiezen voor en tussen knooppunten

De provincie kiest voor nieuwbouw rondom stations zodat bestaande ruimte in het stedelijk gebied en het openbaar vervoer optimaal benut worden. In 2014 bepaalde de provincie dat nieuwbouw van woningbouw en bedrijven vooral moet gebeuren binnen het bestaande bebouwde gebied en binnen 1.200 meter rondom treinstations. Mocht nieuwbouw van woningen niet mogelijk zijn binnen 1.200 meter, dan liefst binnen tien minuten fietsafstand vanaf het treinstation.