Elke donatie voor De Kat is welkom
Elke donatie voor De Kat is welkom (Foto: Bert Westendorp)

SUAM vraagt subsidie aan voor watermolen De Kat

UITGEEST - Provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar voor het onderhoud van historische windmolens met een rijksmonumentenstatus. In totaal is ruim 700.000 euro beschikbaar voor 133 historische molens. Eén van die molens is watermolen De Kat aan Molenweg 1. De molen maalt overtollig water naar het Alkmaardermeer.

Donateurs zijn meer dan welkom

De molen is eigendom van stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM) en een Rijksmonument. Penningmeester van SUAM is Aad Stuijt. “Enkel molens met de status van Rijksmonument komen in aanmerking voor de extra subsidie. Wij kunnen de donatie goed gebruiken. Waarvoor we het geld gaan inzetten, wordt nog nader bekeken. Maar we gaan die subsidie van 5300 euro aanvragen.” 

Kostbaar

Het geld komt bovenop de vaste bijdragen van rijk en provincie. Onderhoud van een molen is kostbaar. Zo dient er 70.000 euro gereserveerd te worden voor groot onderhoud, waaronder het rietdekken van De Kat.

Molenpost

“We hebben zo’n tweehonderd donateurs die jaarlijks minimaal 15 euro betalen. Daarvoor krijgen de mensen vier keer per jaar ons blad Molenpost . Maar helaas neemt het aantal donateurs gestaag af. Mensen overlijden of verhuizen. We proberen er alles aan te doen om meer donateurs bij de stichting te betrekken”, legt Stuijt uit. 

Verzekeren

“Enkel de jaarlijkse kosten om onze molen te verzekeren zijn al 6000 euro. Daarom zijn alle donaties welkom”, besluit de penningmeester. Wie zich als donateur wil aanmelden, kan dat doen via website www.suam.nl


FC Uitgeest

UITGEEST – Deze week zijn de competitie-indelingen van de ploegen in het amateurvoerbal bekendgemaakt.

Het paradepaardje van het dorp zal in het seizowen 2021/22 in de 1e klasse A uitkomen tegen AFC’34 Alkmaar, AGB Amsterdam, Assendelft, DSOV Vijfhuizen, Fortuna Wormerveer, Hillegom, Hoofddorp, Kampong Utrecht, Kolping Boys Alkmaar, LSVV Zuid-Scharwoude, Legmeervogels Uithoorn, ROAC Rijpwetering en SDZ Amsterdam