Duurste tankstation in de regio, Twaalfmaat aan de A9 ter hoogte van Heemskerk.
Duurste tankstation in de regio, Twaalfmaat aan de A9 ter hoogte van Heemskerk. (Foto: Rodi Media/DE)

Tank lokaal in de regio en bespaar

REGIO - De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Benzineprijzen zijn soms zelfs hoger dan geadviseerd. Het is een zogenoemde 'vrije markt'. Met dagprijzen. Ondernemers bepalen, met als rode draad de adviesprijs, zelf hun prijzen. Een dat kan voor automobilisten aantrekkelijke voordelen opleveren. Als je maar even scherp bent. Prijsverschillen van € 0,22 cent per liter zijn momenteel geen uitzondering. Op een gemiddelde tankinhoud van 50 liter kan je door 'slim' te tanken - weg van de snelweg - per tankbeurt al snel meer dan tien euro besparen. Is dat geld of niet?

Door Donald Esser

Nog nooit eerder kostte tanken zoveel als nu. Zowel de benzine- als de dieselprijs staat op recordhoogte en bij sommige tankstations kost een liter benzine rond de twee euro. Opmerkelijk, want dat is flink boven de adviesprijs. Aan het begin van de coronapandemie zijn de brandstofprijzen ingestort, omdat de vraag enorm afnam. Maar daar is intussen niets meer van te merken. De adviesprijs voor een liter Euro95 staat op € 1,93. Voor diesel is dat € 1,57 (redactie: prijs fluctueert per dag).

Olieprijzen blijven stijgen

"Dat komt vooral door de hoge olieprijzen en de verwachting dat die olieprijzen blijven stijgen", zegt Paul van Selms, eigenaar van United Consumers. Zijn consumentenorganisatie houdt de brandstofprijzen altijd scherp in de gaten en berekent elke dag de gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine, diesel en LPG. "Op sommige momenten op de dag schroeven de snelwegstations de prijs dus op en vragen veel meer dan de adviesprijs. Vroeger was dat misschien 1, 2 cent maar je ziet nu dat het vaak meer dan 7 cent is."

's Nachts

Vaak gebeurt dat 's nachts bij tankstations die 24 uur open zijn. "Die zullen denken, de mensen die dan tanken die hebben behoefte aan brandstof en kijken niet naar prijs dus het is mogelijk om dan meer te vragen voor een liter benzine", aldus Van Selms. Wie soms wel tien eurocent per liter goedkoper uit wil zijn, kan ook 's nachts het beste even van de snelweg af." Langs de snelweg kan de prijs best nog een tijdje hoog blijven, denkt Van Selms.


"Het is een vrije markt, dus je kan meer vragen, maar ook minder." In het algemeen denkt hij, dat we eraan moeten wennen dat de benzineprijs eerder zal blijven schommelen tussen de 1,75 en 2 euro dan dat hij weer snel onder de 1,75 duikt.

Staatskas 

Een hoge benzineprijs is niet slecht voor de staatskas. 59 procent van de benzineprijs bestaat uit belastingen. 17 procent is btw en nog eens 42 procent is accijns, rekent United Consumers voor.


Aan productie (32 procent) en de marge van de pomphouder (9 procent) is de tanker een stuk minder kwijt.

Tank 22 cent per liter goedkoper bij de Esso Selfservice aan de Huiswaarderweg in Alkmaar.
Afbeelding