Ontspannen leren de jongeren onder leiding van deskundige surfers de techniek van het windsurfen.
Ontspannen leren de jongeren onder leiding van deskundige surfers de techniek van het windsurfen. (Foto: Bert Westendorp)

Vrolijke zeiltjes kleuren Uitgeestermeer

UITGEEST – Op de vraag of Vera het leuk vindt, gaan spontaan lachend twee duimen omhoog. De twaalfjarige Beverwijkse krijgt van haar één jaar oudere nichtjes Femke uit Groningen en Myrte uit Drenthe de bevestiging vanuit het water dat ook zij het prima naar hun zin hebben. Met hun surfplanken leren de kinderen met nog zestien andere jongens en meiden in de leeftijd van negen tot en met zestien jaar de techniek van het windsurfen.

De lessen op het Uitgeestermeer voor de jeugd zijn maandag begonnen. Frank begeleidt samen met nog twee instructeurs de jeugdige watersporters. “In de zomervakanties geven we ook van maandag tot en met vrijdag les. De gezelligheid vind ik het leuke van het werk.” De Heilooënaar is met zijn vijftien jaar de jongste instructeur van Zeilschool Uitgeestermeer. Maar aan ervaring geen gebrek. Frank is eveneens een ervaren zeesurfer.

Frank: “Er zijn deelnemers met geen of weinig ervaring, maar ook surfers die wél ervaring hebben. Maar die volgen de lessen om hun techniek te verbeteren.“

De bonte verzameling gekleurde zeiltjes met cursisten laat de meer ervaren watersporters zien. Die deelnemers staan fris en vrolijk stabiel op de surfplank en krijgen af en toe aanwijzingen van de instructeurs. De overige jongeren leren vooral om stabiel op de plank te staan. Dat blijkt met een matig windje nog niet direct een makkelijke klus.

Aan het eind van de vijfdaagse cursus is er een bonte avond voorafgegaan door admiraalzeilen. Dan zijn de deelnemers in staat om zelfstandig te surfen. Vera en haar nichtjes hebben ondertussen hun zeiltjes weer rechtop het board gezet en surfen ontspannen hun rondjes. Dat allemaal wel met het verplichte zwemvest en een wetsuit. Veiligheid!