Vervolg van voorpagina >>>

>>> dorstige tuin. Er zijn veel mogelijkheden. Als bewoners geïnteresseerd zijn om meer groen in hun tuin te maken, biedt de samenwerking met de gemeente en aannemer mogelijkheden om dit te realiseren. Met een menukaart hebben we de mogelijkheden op een rij gezet.”

Mogelijkheden om wateroverlast voor een deel te vermijden

Uitgeest Groeit & Bloeit ziet mogelijkheden om wateroverlast voor een deel te vermijden, laat Muijskens weten. “Een tegelloze tuin is volgens mij niet altijd mogelijk. De voordeur en garage moet immers ook goed bereikbaar blijven. Tegels of bestrating zijn makkelijk onderhoudbaar en dat is tot nu toe vaak een belangrijke reden om ze toe te passen. Hoe minder tegels in de tuin hoe beter dit is voor de waterkringloop. Wateroverlast en hittestress gaan steeds meer voorkomen en daarmee ook de noodzaak om tuinen anders in te richten. 

Winst uit particuliere tuinen

Een groot deel van het oppervlak binnen het dorp bestaat uit particuliere tuinen en daar is dan ook winst te behalen. 


Door minder verharding in de tuinen kan regenwater in de bodem trekken in plaats van dat het versneld afgevoerd wordt via het riool. Een groene tuin voorkomt ook hittestress en bomen zorgen voor verkoeling.


Een groene tuin is ook aantrekkelijker voor insecten en vogels en groene tuinen maken een straat en buurt ook aantrekkelijker om in te wonen. Met diverse acties willen we bewoners inspireren, informeren en verbinden.”