Levensgevaarlijk.
Levensgevaarlijk. (Foto: aangeleverd)

Op de fiets weer naar school: uitkijken geblazen in Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - Nu de scholen weer een kleine twee weken zijn begonnen, stappen veel kinderen uit het dorp dagelijks op de fiets richting ‘hun’ Binnenmeerschool, De Molenhoek School, De Vrijburg School, De Wissel en Kornak. Gelukkig vaak vergezeld door meefietsende ouders.

Appen, bellen, muziek luisteren via oordopjes op de fiets: doe het niet

Met de drukte op de weg en de dalende fietsvaardigheid van kinderen is dat uitkijken geblazen. “Ook dit jaar vragen we met onze banners in alle gemeenten weer aandacht voor de fietsende kinderen in het verkeer”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Vooral in de eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn er op weg naar school meer confrontaties tussen fietsende kinderen en automobilisten. Er is dan meer drukte op de weg. Ook moeten kinderen die naar de brugklas gaan vaak wennen aan de nieuwe en langere route naar school.”

Verkeersonveiligheid

Vanwege de gevaren in het verkeer brengen ouders hun kind dan vaak ook het liefst met de auto naar school, laat Stomphorst weten. “Ouders brengen hun kinderen maar even snel met de auto, voor het gemak en om zeker te zijn dat ze veilig overkomen. Maar door de auto’s in de schoolzones ontstaat juist extra verkeersonveiligheid.”

Praktijkervaring

Bovendien wordt volgens de woordvoerder van VVN ook de nodige praktijkervaring in het verkeer opgedaan als kinderen met hun ouders naar school fietsen. “Kinderen leren verkeersdeelname niet vanaf de achterbank. Door vroeg met je kinderen te gaan fietsen, leren ze op een natuurlijke manier omgaan met het verkeer. Ook goed voor de veiligheid als ze later zelfstandig met een langere route naar de middelbare school in de omgeving van Uitgeest gaan fietsen.”

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde middelbare school in Nederland is zo’n 2,4 kilometer. Basisscholen liggen doorgaans dichter bij huis, namelijk gemiddeld op 0,7 kilometer afstand. In Uitgeest ligt de dichtstbijzijnde basisschool gemiddeld op 0,4 kilometer afstand van huis.

Veilig fietsen

Als ouder kun je het spannend vinden om je kind te laten fietsen in het drukke verkeer. De Fietsersbond heeft een aantal handige tips om je kind veilig te laten fietsen. Een woordvoerster laat weten: “Laat je auto staan en ga lopen of fietsen. Zo doet je kind de meeste verkeerservaring op. Probeer het goede voorbeeld te geven in het verkeer. Kinderen leren namelijk veel door gedrag van anderen na te doen. Ga op tijd de deur uit, dan is het gemakkelijker om je aan de verkeersregels te houden. Fiets eens achter je kind aan en bespreek daarna wat goed of fout ging. Gaat je kind voor het eerst een nieuwe route fietsen? Dan kun je een paar keer samen oefenen. Zo kun je je kind leren omgaan met onveilige plekken. Leer je kind om bij een verkeerslicht altijd achter een bus of vrachtwagen te gaan staan en nooit ernaast. Hiermee voorkom je dat je kind in de gevaarlijke dode hoek terechtkomt. Zorg voor een veilige fiets. Controleer ook regelmatig de remmen en de lichten.”

Veilige fiets

Veilig fietsen begint met een veilige fiets. Hoe veiliger de fiets van je kind, hoe kleiner de kans op ongelukken. Houd dit niet alleen zelf goed in de gaten, maar zorg ook dat je kind de fiets blijft controleren. Je kunt uitleggen waar een veilige fiets aan moet voldoen. Een veilige fiets heeft onder andere verlichting die goed werkt, banden met voldoende profiel en goed werkende remmen.

Ongelukken

Er kunnen allerlei ongelukken gebeuren met kinderen op de fiets. Er wordt op scholen en in de media veel aandacht besteed aan veilig fietsen in het verkeer. Je kunt je kind zelf ook het een en ander bijbrengen over verkeersveiligheid. Zorg dat je kind op de hoogte is van de verkeersregels en leg uit dat goed uitkijken heel belangrijk is.

Bellen: boete € 95,-

Leg je kind uit dat het gevaarlijk is om op de fiets te appen en te bellen. In Nederland is het zelfs verboden om een elektronisch apparaat vast te houden op de fiets. Je kind mag alleen met de telefoon bezig zijn als je stilstaat. Appt of belt je kind wel op de fiets, dan krijgt het hier een bekeuring van € 95,- voor.

Muziek luisteren gevaarlijk

Veel jongeren luisteren op de fiets naar muziek via een koptelefoon of oordopjes. Ze worden dan niet alleen afgeleid door de muziek, maar horen ook veel minder omgevingsgeluiden. Ook het bedienen van het apparaat is levensgevaarlijk en verboden tijdens het fietsen. Kortom, luisteren naar muziek op de fiets kan dodelijk zijn. Het verhoogt het risico op ongelukken.

Uitkijken voor de kids.