Aminata en André zijn met regelmaat op braderieën te vinden. Het duo verkoopt onder meer manden, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar vrouwen in Senegal.
Aminata en André zijn met regelmaat op braderieën te vinden. Het duo verkoopt onder meer manden, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar vrouwen in Senegal. (Foto: Bert Westendorp)

Braderie Uitgeest blijft publiekstrekker

UITGEEST - Jenny werd verrast door de braderie. “Ik woon hier vlakbij en wilde even boodschappen doen. Toen merkte ik ineens dat er een braderie was. Ja, natuurlijk heel erg leuk. Vorig jaar ging het niet door en het jaar daarvoor waren er maar een paar kraampjes. Ach ja, overal ga ik even kijken en hier en daar koop ik wat leuke spullen.”

‘Heel gezellig’

Ook Norma uit Uitgeest is zaterdag aan het struinen tussen de kleding. “Het valt mij op hoeveel kramen er nu zijn. Echt heel gezellig, eindelijk weer eens wat te beleven in het dorp”, laat de inwoonster van Uitgeest weten.

Max Verstappen

Zaterdag was het niet bepaald strandweer, maar de omstandigheden waren juist perfect voor de braderie in het centrum van Uitgeest. Dat merkten de standhouders ook. Alkmaarder Gerard heeft een winkel in Alkmaar, maar etaleert nu zijn paar honderd modelauto’s met een kraam op de braderie. “Verzamelaars weten dat ik hier sta. Ja, modelauto’s van Max Verstappen heb ik ook.”

De route op de braderie, met ruim vijftig kramen, kent eenrichtingverkeer en dat heeft uiteraard alles te maken met corona. Problemen geeft het niet. Een beveiliger, herkenbaar door een hesje met de bekende V er op, hoeft geen enkele actie te ondernemen. Datzelfde geldt voor twee EHBO vrijwilligers die aanwezig zijn op de markt. Deze Uitgeesters merken op: "Er is gelukkig niets te doen.”

Een kleurrijke kraam staat aan het begin van de braderie-route. Het echtpaar Aminata en Arthur uit 't Veld verkopen manden en andere artikelen uit Senegal "Met de verkoop van de manden steunen we vrouwen uit Senegal”, vertelt Aminata. De kleurrijke manden zijn ook op de markt gewild. Het talrijke publiek, oud en jong toont aan dat het fenomeen braderie nog steeds een succesformule kan zijn.

De looproute is duidelijk.