Tata Steel: kanker of neurologische ontwikkelingsstoornissen in de regio.
Tata Steel: kanker of neurologische ontwikkelingsstoornissen in de regio. (Foto: aangeleverd)

Tata Steel: 'Zorgen om inwoners Uitgeest'

REGIO/IJMOND - De provincie reageert met ferme woorden op het recentelijk gepubliceerde RIVM-rapport over de gezondheid van inwoners van de IJmond en ook in Uitgeest en Castricum als het gaat om Tata Steel. Er zijn veel Uitgeesters werkzaam bij Tata steel. Gedeputeerde Jeroen Olthof vraagt zich voor het eerst hardop af: 'Kan staalindustrie in de IJmond en de gevolgen voor de inwoners van de BUCH gemeenten nog bestaan?'

Grens bereikt in BUCH gemeenten

Het RIVM-rapport maakt duidelijk, dat de hoeveelheid lood en PAK’s (schadelijke stoffen) in grof stof dat neerdaalt in de IJmond niet verwaarloosbare risico’s voor de gezondheid oplevert, zoals een hogere kans op kanker of neurologische ontwikkelingsstoornissen. Bovendien geven de RIVM-metingen Een indicatie, dat een aanmerkelijk deel van het neergedaalde stof afkomstig is van het terrein van Tata Steel. Met ingrijpende grote investeringen, gekoppeld aan harde eisen over het sluiten van vervuilende fabrieksonderdelen, kan de IJmond weer gezond worden. Ook wat Olthof betreft zijn de grenzen bereikt en zijn er forse keuzes nodig. "Wat mij betreft kan staalindustrie in de IJmond alleen nog bestaan als de nadelige effecten op de gezondheid en de leefomgeving zo snel mogelijk en zoveel mogelijk verminderen."

Gezondheid kinderen

Tata Steel neemt het RIVM-rapport zeer serieus. "We begrijpen, dat omwonenden zich naar aanleiding van dit rapport zorgen maken over hun gezondheid en die van hun kinderen en wij delen deze zorg", laat een woordvoerder weten. "Tata Steel voelt de urgentie voor verbetering en heeft daartoe een maatregelenpakket in uitvoering. De urgentie is met dit rapport alleen maar groter geworden. Daarom heeft Tata Steel de rijksoverheid en de provincie gevraagd om de tafel te gaan naar aanleiding van het rapport in relatie tot de reeds ingezette en voorgenomen maatregelen. 

'Met omwonenden in gesprek gaan'

Wij zullen hierover met omwonenden in gesprek gaan. Dit rapport onderstreept de noodzaak om te komen tot een gezondere leefomgeving. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid."