Weinig controle over de smartphone.
Weinig controle over de smartphone. (Foto: aangeleverd)

Bijna helft Noord-Hollanders: geen controle over hun smartphone

NOORD-HOLLAND - Uit recent onderzoek van de Virtual Private Network aanbieder NordVPN blijkt, dat 47% van de Nederlanders niet het gevoel heeft dat ze controle hebben over de informatie die op hun smartphones is opgeslagen. Het probleem hiermee is dat apparaten meestal veel gegevens over ons verzamelen en bewaren: van gevoelige informatie, zoals persoonlijke foto's, contactinformatie en bank-apps, tot de browsegegevens en winkelgewoonten van mensen en nog veel meer. Ze weten praktisch alles over je.

Mensen doen niet genoeg om hun apparaten te beschermen

"Hoewel Nederlanders zich bewust zijn van de beveiliging van hun apparaten, maken ze zich toch zorgen over waar hun gegevens terecht kunnen komen. Nederlanders maken zich vooral zorgen dat hun financiĆ«le transacties (68%), opgeslagen persoonlijke foto's (46%) en online gesprekken (30%) openbaar worden gemaakt. 

Daarnaast is bijna een derde (27%) bang dat hun browsegeschiedenis openbaar wordt gemaakt, evenals hun gedeelde bestanden en links (25%)," aldus Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN. 

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (61%) de voorkeur geeft aan het beveiligen van hun telefoon met een pincode. Het invoeren van een reeks cijfers om je telefoon te ontgrendelen is snel en eenvoudig. Volgens een studie kan echter 26% van alle telefoons gemakkelijk worden geopend met eenvoudige digitale pincodes als "1234", "1111", "123456", "000000" en meer van dergelijke combinaties. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 9% geen enkele vergrendelingsmethode voor smartphones gebruikt, ook al kan het beveiligen van je telefoon met ten minste een vorm van authenticatie je behoeden voor fraudeurs, afluisteraars of andere ongemakken.

Vingerafdrukmethode

Bijna een derde (32%) van de Nederlanders geeft de voorkeur aan de vingerafdrukmethode, omdat dit een van de snelste manieren is om je telefoon te beveiligen. En ook al is het een veilige methode, het omzeilen ervan is niet onmogelijk. Vingerafdrukken kunnen worden gestolen van foto's en andere bronnen en vervolgens worden nagemaakt, zelfs als 2D-afdruk, om biometrische sloten te omzeilen. Volgens het Chinese X-Lab onderzoeksbureau duurt het slechts 20 minuten om een vingerafdrukslot met hun methode eenvoudig te  kraken.



Een kwart van de Nederlanders (26%) koos voor een wachtwoord. Een wachtwoord dat bestaat uit cijfers, letters en speciale tekens is veiliger dan een pincode of patroon. Als je voor deze vergrendelingsmethode kiest, maak dan een wachtwoord dat letters, cijfers en speciale tekens bevat en zorg dat het minstens 8 tekens lang is. Zorg ervoor dat je het wachtwoord uit je hoofd kent, zodat je er zeker van bent dat je het niet vergeet en dat je niet uit je telefoon gesloten wordt.

Van de overgebleven vergrendelingsmethoden gebruikt 22% van de Nederlanders gezichtsherkenning, 11% een patroonslot en 9% de eenvoudige veegoptie.

"Het is verstandig om een combinatie van verschillende vergrendelingsmethoden te kiezen om volledige veiligheid te garanderen. Verschillende smartphonemerken gaan op de trend van biometrische beveiligingsmaatregelen in door speciale functies toe te voegen om de beveiliging van hun toestellen te verbeteren. Deze variƫren van verschillende niveaus van gezichtsherkenning tot irisscans. Welke smartphonevergrendelingsmethode je ook kiest, onthoud dat het goed beveiligen van je telefoon je problemen in de toekomst kan besparen," aldus Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN.

iOS of Android? 

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid (65%) van de Nederlandse respondenten gebruikmaakt van het mobiele besturingssysteem Android. Het iOS-systeem wordt door een derde (30%) gebruikt. Maar is iPhone veiliger dan Android, zoals vaak wordt beweerd?

Het antwoord is niet eenvoudig. Hoewel de meeste telefoonhacks aan de nalatigheid van mensen te wijten zijn, helpt de ingebouwde beveiliging van smartphones toch. Apple controleert alle apps zorgvuldig op legitimiteit, terwijl hackers makkelijker voet aan de grond kunnen krijgen in de open Play Store van Android. De uiteindelijke keuze kun je echter maken door de verschillende functies te vergelijken. "Nu consumenten hun mobiele apparaten steeds vaker gebruiken voor online activiteiten zijn iOS- en Android-besturingssystemen verleidelijke doelwitten voor cybercriminelen. Door een virtual private network te gebruiken dat je IP-adres verbergt en je verkeer versleutelt, zoals NordVPN, kan je gebruikmaken van de Dark Web Monitor-functie in de iOS- en Android-apps. Dit waarschuwt gebruikers als hun persoonlijke gegevens ooit op het dark web worden gelekt. Hierdoor voel je je veiliger wanneer je je smartphone gebruikt", aldus Daniel Markuson, een digitale privacy-expert.

Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoeksafdeling van NordVPN in de periode van 26 juli tot 2 augustus 2021. De doelgroep van het onderzoek bestond uit inwoners boven de 18 jaar. Resultaten werden onderverdeeld op leeftijd, geslacht en woonplaats.