Het Leeghwaterpark
Het Leeghwaterpark (Foto: Rodi Media/MvS)

Vanuit Uitgeest naar Purmerendse pareltjes

Vanuit Uitgeest naar Purmerendse pareltjes

REGIO - Onze redacteur Marcel van Stigt is een echte wandelaar en zoekt de mooiste plekjes uit in Noord-Holland. Aanbevelingswaardige natuurlijke 'pareltjes', die hij graag deelt met de inwoners van Uitgeest.

Wat doet Marcel als hij 'verse', degelijke wandelschoenen koopt en er op een vrijdagmiddag zomaar, vanuit het niets een heerlijk zonnetje doorbreekt? "Nou? Ja, hè hè, inlopen die schoenen natuurlijk." Het wordt een wandeling door drie Purmerendse parken, stuk voor stuk prachtige gebieden: De Driegang, het Leeghwaterpark en De Uitvlugt.

Bij De Skihut in Purmerend worden de voeten van Marcel waren nauwkeurig opgemeten en zodra hij de schoenen van zijn keuze had aangetrokken, leerde de medewerker hem een nieuwe, andere manier van veters strikken aan. De schoenen kwamen daardoor net even wat strakker te zitten. Ja, je bent speciaalzaak of je bent het niet. 

Daarna begon het wachten op wandelbaar weer. Doelstelling: in het leven moet je soms een stip op de horizon zetten - is een rondje door De Driegang, het Leeghwaterpark en De Uitvlugt, drie parken in Purmerend. Waarom? Omdat Marcel een parkenliefhebber is. Parken geven hem een zengevoel. Vanwege het hoge groengehalte. Vanwege de dobberende eendjes en kwetterende musjes. Maar ook vanwege de sfeer die er hangt. In parken lijken mensen hun ritme te vertragen, dat voel je. Vandaar dus.

Volop weilanden en bankjes om uitgebreid te chillen

Als startpunt kiest hij  het Purmer Zuidlaantje ter hoogte van de Westerweg. Een pad dat hem langs het water voert naar park De Driegang. Grote grasvelden, mooie bruggetjes en veel water. Het park ligt er fraai en goed verzorgd bij. Om dat te onderstrepen: er is een omheinde hondenontmoetingsplaats aangelegd; de kans dat elders in het park een hond vrolijk tegen je opspringt, wordt daarmee aanzienlijk verkleind. Om maar te zwijgen over hondenpoep in de profielzolen van je zojuist aangeschafte schoenen.

De wandelfanaat zoekt zijn weg langs het winkelcentrum Meerland via Drechterland en Montferland richting het Leeghwaterpark. Een kloek park, waar het zwembad is gesitueerd, maar ook een kinderboerderij. Volop weilanden en bankjes bovendien om uitgebreid in de buitenlucht te chillen. Lukraak slaat hij wat paden in. Verderop lonkt de Purmerdijk. Die zoekt hij op om heerlijk langs het water bij zijn volgende bestemming te komen: De Uitvlugt in Purmer-Noord. Een fietspad buigt af naar deze wijk en hij slaat daar in. Daar wacht hem een aangename verrassing: een bosrijk gedeelte! Hier had hij niet op gerekend en dat geeft een extra dimensie aan dit wandelavontuur. 

Een mooi moment om even op een bankje te gaan zitten. Niet omdat Marcel moe is – zeker niet; hij is een volleerd wandelaar en zijn stappenteller kan hem amper bijbenen - maar wel om even van de natuur en de stilte te genieten. Dat doet hij volop. Een kwartiertje. Precies genoeg.

Via het Koebruggelaantje loopt hij Purmer-Noord in en daar is de Westerweg alweer. Aan de linkerkant strekt zich het golfterrein uit. Het doet hem even terugdenken aan de clinic, die hij daar ooit heeft gevolgd. Erg leuk, dat zeker, maar die swing; daar is Marcel net even te stram voor. Het is een uitgestrekt terrein, heel verleidelijk om doorheen of omheen te lopen, maar nu even niet. Hij heeft zijn zinnen gezet op park De Uitvlugt, en dat ligt uitgerekend rechts van de Westerweg. 

Het is een gevarieerd vormgegeven park, met dank aan een aantal omwonenden dat daar een grote inbreng in heeft gehad. Met name sportievelingen kunnen hier aan hun trekken komen: fitnessen, klimmen, basketballen, voetballen, het kan er allemaal.

Marcel doorkruist het park, schiet nog een paar plaatjes en keert terug naar de Westerweg om zijn fiets op te halen, die hij bij het Purmer Zuidlaantje heeft achtergelaten. De geur van vers gemaaid gras vult zijn neusgaten, eendjes kwaken, de zon schijnt op zijn rug en een fris windje kietelt zijn kruin. Links ligt het Purmerbos. 

Nog een ommetje maken? Eéntje maar? Beetje van de route af? Nee, hij houdt het hierbij. "Maar wat een heerlijke wandeling. Echt aan te bevelen."

De Uitvlugt