Noord-Hollandse kapster geknipt en geschoren door de overheid.
Noord-Hollandse kapster geknipt en geschoren door de overheid. (Foto: aangeleverd)

Geknipt en geschoren door de overheid

Geknipt en geschoren door de overheid

REGIO - Ambities en mooie plannen. Sinds maart 2020 stortte de wereld voor veel startende ondernemers in als een kaartenhuis. Ook goed renderende bedrijven moesten interen en zelfs sluiten. Frustrerend, maar externe omstandigheden die van invloed zijn op de toekomst… Pfff!

DOOR DONALD ESSER

Coronasteun terug betalen. Geen medelijden, maar openbaring…

De voorbeelden zijn bekend. Legio drama’s. Het was niet uit te leggen. Onbegrip. Coronasteun terug betalen, zoals NOW, Tozo en TVL. 60% van de aanvragers heeft ermee te maken. Deze krant had een gesprek met een hardwerkende Noord-Hollandse ondernemer, die graag haar verhaal doet. “Ik vertel dit niet uit medelijden, maar ik wil duidelijk maken dat de steun zeker niet zo groot is als velen denken en dat de coronacrisis zeker nog door pruttelt en een grote nasleep heeft in mijn gezonde bedrijf.”

Terug betalen

Ruim zes jaar geleden opende deze ambitieuze onderneemster haar zaak. Om precies te zijn 3 maart 2015. Toen met een gezonde start en zonder schulden. Maar precies zes jaar later, 3 maart 2021, was dat wel een ander verhaal. Met minder geld op haar rekening dan na haar grote verbouwing was het zeker slikken. 30.000 euro zag zij verdwijnen, aangezien ze naar alle verwachting ook de volledige steun zal moeten terugbetalen.

Belasting

Zij legt het graag uit. “Want zodra wij onze omzet van het zelfde kwartaal 2019 hadden behaald - ook al sta je met twee topstylistes en een volleerde assistent extra - zullen wij alles terug moeten betalen. Alleen beseffen ze van hogerhand niet, dat je wel even een dubbele omzet zal moeten maken om überhaupt uit de kosten te zijn. Natuurlijk, vaste lasten en lonen lopen door en je belasting wordt achteraf verrekend. Hier was voor gespaard net zoals een verbouwing van een nieuw aangekocht pand, dus de financiële stres die ervaar ik gelukkig niet meer. Maar loon heb ik mijzelf na de heropening nog niet volledig uit kunnen betalen. Gek? Nee dat niet, want er is vakantiegeld en wederom de belasting die daar over betaald zal moeten worden.”

'Plezier? Absoluut!'

Het frustreert haar, dat Rutte en consorten zo makkelijk omgaan met bedrijven, die door externe factoren extreem zwaar getroffen worden. "Mensen zeggen: je hebt gekozen voor het ondernemerschap, dus er zijn consequenties. Maar alles volledig terugbetalen, is dat nou zo eerlijk? Dat zal betekenen, dat jaren sparen en al maanden mijzelf geen loon te hebben kunnen geven zo hard wordt gestraft. Alleen omdat je een groeiend en gezond bedrijf bezit? Ik moet denken aan de voortzetting van mijn bedrijf en een buffer maken voor eventuele nieuwe opgelegde beslissingen? Ik heb jaren alles in mijn bedrijf gestoken en gespaard voor financiële ruimte voor de komst van ons eerste kindje. Daar ben ik zo blij mee, want dat heb ik allemaal kunnen gebruiken voor het opvangen van alle ellende. Mijn partner heeft een goede baan, waarop ik kan steunen. Maar hoeveel ondernemers hebben dit niet en ook die weten niet hoe 2022 er uit zal gaan zien. Of ik nog plezier beleef aan wat ik doe? Absoluut, maar nog nooit heb ik zoveel ongezonde stress ervaren. Benieuwd of hier ook naar gekeken zal worden. Mijn eerste jaar met onze dochter zal ik nooit meer terug krijgen. Ik had me die toch wel anders voorgesteld.

De grijze wolk is gelukkig al lang verdwenen voor een heldere blauwe lucht, maar dat is wel dankzij haar geweldige karaktertje en een sterke mind. Heel benieuwd hoe deze onzekerheid af zal lopen.”