Kruising Geesterweg-Castricummerweg zorgt vaak voor chaotische toestanden. Een rotonde moet meer veiligheid bieden.
Kruising Geesterweg-Castricummerweg zorgt vaak voor chaotische toestanden. Een rotonde moet meer veiligheid bieden. (Foto: aangeleverd)

Provincie stelt ruim 8,5 ton beschikbaar Aanleg rotondes Geesterweg lijkt zeker

Algemeen

UITGEEST - Provincie Noord-Holland heeft een bedrag van 856.243 euro toegezegd aan gemeente Uitgeest voor de aanleg van twee rotondes op de Geesterweg.

De bedoeling is om bij de kruising Castricummerweg-Geesterweg - bij de Jumbo supermarkt - een rotonde aan te leggen. Het plan is om de tweede rotonde te realiseren ter hoogte van de Prinses Beatrixlaan.

Mevrouw Van der Lijn, woont op steenworp afstand van de Castricummerweg. “Er zijn in het verleden wel een ernstige ongelukken gebeurd, ook met dodelijke afloop. Je moet met oversteken heel goed uitkijken, eigenlijk is het nu hartstikke onveilig.”

Controles op snelheid

Dat laatste wordt bevestigd door diverse snelheidscontroles van de politie, die bij de laatste controles meerdere automobilisten signaleerden die met honderd kilometer per uur over de Geesterweg raasden. Met rotondes in de weg worden in elk geval die topsnelheden tegengegaan.

Geen liefhebber

Uitgeester Henk Roelands is niet zo’n liefhebber van rotondes. “Ik vind een rotonde niet echt veilig. Met regelmaat kom ik in Heemskerk en daar heb je veel rotondes. Vooral mensen met een elektrische fiets nemen voorrang. Die rijden zo hard dat je ze nauwelijks opmerkt.” Toch blijkt uit gesprekken dat veel inwoners van Uitgeest zich daarentegen prima kunnen vinden in het fenomeen rotonde.

Goedkeuring raad

De toezegging voor de subsidie is er weliswaar, maar dat betekent niet dat er binnen een paar maanden twee rotondes op de Geesterweg zijn aangelegd. Hoewel de verwachting is dat de gemeenteraad akkoord gaat met de aanleg, moet daar wel officieel goedkeuring voor worden verleend door de raad. Gezien de agenda met diverse andere onderwerpen kan het nog wel enige tijd duren voordat het verkeer daadwerkelijk gebruik kan maken van de nieuwe rotondes.