Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Buurtbemiddeling lost burenruzies doorgaans succesvol op

REGIO/UITGEEST - De maand september stond in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling. Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in zeven van de tien situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem.  

CCV: 180.000 conflicten tussen buren gemeld

“We weten dat burenruzies veel invloed hebben op de leefbaarheid in wijken. Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk. 3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening in ondertussen meer dan 300 gemeenten zorgt er al 25 jaar voor, dat buurtbewoners weer on speaking terms komen,” vertelt Judith Luesink, projectmanager van Buurtbemiddeling Beverwijk. 

Buurtbemiddeling onmisbaar

Buurtbemiddeling is onmisbaar, blijkt uit onderzoek en landelijke kengetallen. Buurtbemiddeling: - vermindert de ervaren woonoverlast; - verkleint de kans op escalatie tot strafbare feiten; - vergroot het gevoel van veiligheid en leefbaarheid; - heeft een positief effect op de gezondheid van mensen, omdat stress dat een conflict oproept, bij het vinden van een oplossing vermindert. Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast. Het advies is om zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling. 

Leefbaarheid

Buurtbemiddeling vervult ook een belangrijke rol in wijken en buurten. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in een gemeente. Het vergroot het veiligheidsgevoel van inwoners en verbetert de sociale samenhang en gemeenschapszin in buurten. Bewoners voelen zich na een bemiddeling zelfredzamer. Ze weten wat ze in een volgende situatie kunnen doen en hebben meer vertrouwen in hun eigen oplossingsvermogen.”

Uitgeest

Buurtbemiddeling Uitgeest is landelijk erkend. Het wordt gefinancierd door de Gemeente Uitgeest en wooncorporatie Kennemer Wonen. De geschetste situatie is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk en niet terug te herleiden naar een specifieke burenklacht.

''In een dorp kennen de mensen elkaar doorgaans beter dan in de stad. Dat is in Uitgeest ook zo. Daarom vond ik het extra vervelend toen mijn vrouw en ik plotseling ruzie kregen met onze buren. Het ging over het gebruik van de gezamenlijke schutting. We kregen woorden over het groen dat er tegenaan groeit en hadden duidelijk heel andere ideeën. Natuurlijk wilde ik het graag zelf met ze oplossen maar helaas lukte dat niet. De ruzie liep bij ieder gesprek verder op totdat we elkaar zelfs niet meer groetten. En dat terwijl we eerder prima met elkaar om gingen. Ik zat er mee en sliep er wat slechter door maar dat liet ik niet aan mijn buren merken. Ik was behoorlijk boos. Een vriend raadde mij aan om buurtbemiddeling te bellen voor advies. Ik twijfelde om mijn verhaal daar neer te leggen maar achteraf ben ik blij dat ik heb doorgezet. Buurtbemiddeling Uitgeest is professioneel en ze gaan vertrouwelijk om met je verhaal.


Advies over de wijze waarop u het best overlast aan de buren kunt melden? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling Uitgeest van Stichting De Bemiddelingskamer, 06-41198606 of info@debemiddelingskamer.nl 

Men kan ook een - eventueel gratis - bemiddelingstraject aanvragen.