Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

Stoptober: rookvrij in Uitgeest

UITGEEST - "De coronacrisis heeft van ons allemaal veel gevraagd. We moeten het doen met minder contact, sportscholen waren dicht en op veel plekken moest je een mondkapje op. 

Door Bert van de Velden, GGD Kennemerland.

Het is fijn dat het nu weer allemaal losser is. De crisis heeft ons ook wat gebracht. We zijn meer gaan wandelen in de natuur, hebben thuiswerken ontdekt waardoor we minder in de auto hoeven zitten en hebben ook veel andere digitale voordelen ervaren. Mijn oog viel op een minder vrolijk bericht, namelijk dat tijdens de lockdown rokers meer zijn gaan roken. Dat is een minder goede bijvangst. 

Het is een algemeen bekend feit dat roken het grootste gevaar is voor de volksgezondheid, een enorme ziektelast veroorzaakt en ons als samenleving veel kost. Het is in ons aller belang dat er niet meer wordt gerookt. Dat is natuurlijk minder eenvoudig dan dat je het zegt. Veel van ons zijn opgegroeid in een tijd dat roken sociaal geaccepteerd was en dat de rokers stapje voor stapje verslaafd zijn geraakt. Tot 15 jaar terug was ik zelf ook een verstokt roker. Toen mijn broer veel te jong aan longkanker overleed, heb ik het besluit genomen te stoppen. Dat klinkt heel stoer, want het was nog niet makkelijk om van de verslaving af te komen. Maar als je een tijdje niet rookt en je hoeft er steeds minder aan te denken, wordt het geleidelijk makkelijker. Het roken zit dan alleen nog tussen de oren. Op die lastige momenten is het nodig jezelf toe te spreken en vooral ook voor ogen te houden wat het stoppen met roken oplevert. Je voelt je fitter en bevrijd van de altijd aanwezige stanklucht van de rook. Hoe minder mensen roken, hoe normaler dat is. We geven dan een goed voorbeeld aan de jeugd, zodat zij niet blootgesteld worden aan het risico dat roken met zich meebrengt en gevrijwaard zijn van de ellende die het kost om er weer van af te komen.

Het stoppen is eigenlijk eenvoudig. Dus pak in deze maand - die in het teken staat van het stoppen met roken - de kans om samen met anderen de peuk te doven. Als na vier weken de nicotine uit je lijf is verdwenen, is dat de eerste stap naar een rookvrij leven. Volhouden is minder eenvoudig, maar daar is ondersteuning voor. Er zijn diverse hulpmiddelen die door zorgverzekeraars worden vergoed en we kunnen elkaar natuurlijk ook helpen door de stoppers aan te moedigen door te zetten. Laten we werk maken van een rookvrije generatie!"