Met deze tips slaap je als een roosje.
Met deze tips slaap je als een roosje. (Foto: Adobe Stock)

Tips voor een betere nachtrust

Accessoires

Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je ‘s nachts wakker ligt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Door deze tips te volgen slaap je als een roosje!

De natuur in

Een vervelende gebeurtenis op werk, een lastige periode in de relatie of problemen op school... het is niet gek dat we in bed piekeren over de zaken die ons dagelijks bezighouden. Nu valt het je waarschijnlijk op dat dit meestal in bed gebeurt, en niet wanneer je op de bank ligt. Dat komt doordat het onderdeel van de hersenen dat onze emoties reguleert ‘s nachts tot rust komt. We hebben daardoor minder controle over onze angsten. Dat is ook de reden dat problemen ‘s nachts veel groter lijken. Gelukkig is er een oplossing: wandelen in de natuur. De natuur brengt je hersenen tot rust, waardoor je beter kunt relativeren!

Beter slapen? Telefoon uit

Kijk jij voor het slapen gaan ook nog even op je mobiele telefoon? Uit onderzoek blijkt dat je dit beter niet kunt doen. Smartphones en laptops geven blauw licht af, wat onze biologische klok verstoort. Hierdoor vallen we lastiger in slaap. Het kan ook verleidelijk zijn om je telefoon onder je kussen te leggen, zodat je ‘s nachts eventjes kunt kijken. Dit is niet aan te raden; de straling is niet bevorderlijk voor je brein. Door ‘s avonds je data of WiFi uit te doen en je telefoon op je bureau of in je tas te leggen, zul je hier niet meer van wakker liggen!

Aromatherapie

Lavendel wordt van oudsher ingezet om beter te kunnen slapen. Zo wordt het toegepast bij angst, stress, spanning en slaapklachten. Druppel essentiële lavendelolie in een diffuser. De lichte dampen zorgen ervoor dat je heerlijk tot rust komt. Je kunt ook een natuurlijke lavendel kussenspray gebruiken. Wel zo fijn: er zullen bij lavendelolie geen bijwerkingen optreden, zoals bij gewone medicijnen wél het geval is. Kortom: het proberen waard! 

Ontspannen voor betere nachtrust

Vlak voor het slapen nog intensief sporten? Dat kun je beter niet doen als je verzekerd wilt zijn van een ontspannen nachtrust. Door fanatiek te sporten wordt het stresshormoon cortisol verhoogd. Meestal daalt dit hormoon weer binnen een uur, maar dat is niet bij iedereen het geval. Ben je toch gek op een intensieve work-out voor het slapen gaan? Doe dit dan op tijd en gun je lichaam wat rust voordat je naar bed gaat. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!