Zwaansmeerpad vraagt om verbreding.
Zwaansmeerpad vraagt om verbreding. (Foto: Bert Westendorp)

Zwaansmeerpad vraagt om verbreding

Algemeen

UITGEEST – De afzettingen stonden begin deze week, inclusief een hekwerk, al pontificaal bij de ingang van het Zwaansmeerpad ter hoogte van de Lagendijk. “Je kunt zo om het hek heenlopen, er wordt nog niet gewerkt”, laat een wandelaar weten. Langs het hek is inderdaad door de nodige wandelaars een stukje berm platgelopen waardoor het hek omzeild kan worden. Na deze barricade blijkt, dat er nog geen enkele activiteit is. Maar dat lijkt binnenkort te gaan veranderen.

Werk moet eind oktober gereed zijn

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat in de afsluitingsperiode het pad veiliger maken voor fietsers. Dit gebeurt door aan weerskanten van het fietspad een halve meter brede strook van kleischelpen aan te brengen, indien dat mogelijk is. Fietsers kunnen elkaar hierdoor makkelijker passeren. 

Als een slang

Het Zwaansmeerpad kronkelt zich als een slang rond de boorden van het Alkaardermeer en Zwaansmeer. De uitzichten zijn fenomenaal. In het zuiden de weilanden en uitzicht richting Zaanstreek, met daar hoog bovenuit als baken de 144 meter hoge zendmast in Wormer. Naar het noorden het meer met in de verte de vuilverbranding van Alkmaar. Langs de route uiteraard het water, slechts paar huizen, boerderijen, koeien en ganzen. 

Pontjesroute

Het Zwaansmeerpad is onderdeel van onder meer de bekende Pontjes(fiets)route en behoort tot het wandelnetwerk Noord-Holland. Juist in de coronatijd werd het Zwaansmeerpad niet enkel in het weekend, maar ook door de week druk gebruikt door fietsers en wandelaars. Met gemiddeld iets meer dan een meter breed geeft dat problemen met passeren en tegemoetkomende fietsers of wandelaars. De populariteit van elektrische fietsen zorgt ervoor, dat de gemiddelde snelheid van de tweewielers de laatste jaren gestaag is gestegen. Hoog tijd dus voor verbreding van het pad.

Onderdeel van de bekende (Pontjes(fiets)route.