Tot en met eind oktober is dit het beeld bij de jachthaven.
Tot en met eind oktober is dit het beeld bij de jachthaven. ((Foto: Bert Westendorp))

Veel takelwerk: het schip op de wal

Algemeen

UITGEEST – “Jaren en jaren terug is er eens een schip uit de hijsbanden gevallen, maar ik mag stellen dat het eigenlijk nooit gebeurd. 

Vanaf maandag zijn we begonnen om de schepen uit het water te halen. In de haven is plek voor zo’n vijfhonderd schepen. Sommige eigenaren laten hun boot ook in najaar en winter in het water liggen. Tot en met eind oktober takelen we 375 schepen uit het water. Die worden geplaatst op de parkeerplaatsen of in de loodsen.”

‘Wanneer het schip uit het water is, komt de schoonmaakploeg aan de bak’

Aan het woord is havenmeester Peter de Vries, die al 29 jaar verbonden is aan Jachthaven Zwaansmeerpolder. Samen met de tweede havenmeester Jeroen Schoorl en administratie medewerkster Jesse van den Berg heeft het drietal de leiding over het opslaan van de schepen.

Vrijwilligers

Ook wordt er ondanks de soms striemende regen stevig doorgewerkt. Daarbij zijn de vrijwilligers onmisbaar. De ploeg van twaalf man is prima op elkaar ingespeeld. 

Wanneer het schip uit het water is, komt de schoonmaakploeg aan de bak. Met hogedrukspuiten krijgt de romp een opknapbeurt. Vervolgens gaat het vaartuig op een speciale oplader richting parkeerplaats of loods.

‘Het is een schip met een heel gladde romp en dat is wat lastiger takelen’

Heemskerker Hans Visser volgt de verrichtingen nauwgezet. Zijn Hurley 700, een zeewaardig zeiljachtje, hangt in de takels. Een paar keer moeten de riemen die onder de boot komen, aangepast worden. “Het is een schip met een heel gladde romp en dat is wat lastiger takelen. De vorm van de romp heeft alles te maken met de zeewaardigheid. Door die romp gaat het schip snel door het water. 

Van oorsprong is de zeilboot ontworpen voor de Britse marine. Het schip is van 1979 en moet hier en daar een beetje opgeknapt worden. Ik heb de Hurley een jaar in mijn bezit.“

Andersom

Ook de Hurley komt veilig aan wal en wordt weggereden richting parkeerplaats. Komend jaar is de volgorde andersom en kan de Heemskerker het meer weer op.