De populairste modellen waren de Kia Niro en Volvo XC40.
De populairste modellen waren de Kia Niro en Volvo XC40. (Foto: Adobe Stock)

SUV bestverkochte auto Nederland

SUV bestverkochte auto Nederland

Wat autodealers al een tijdje wisten, is nu ook echt officieel: de SUV heeft de hatchback van de troon gestoten als meest populaire carrosserievorm op de Nederlandse markt.  

Het marktaandeel van de SUV was het afgelopen half jaar 41,4 procent. Daarmee lag dit riant boven het aandeel hatchbacks, namelijk 37,8 procent. Ter vergelijking: in 2010 was 60 procent van de verkochte auto's nog een hatchback en slechts 7 procent een SUV. Andere carrosserievormen zoals de stationwagen bleven relatief gelijk qua marktaandeel. De populairste SUV-modellen van het afgelopen jaar waren de Kia Niro en Volvo XC40.

Meer op de markt 

Vrijwel alle merken hebben inmiddels meerdere SUV's in hun gamma zitten. Zelfs merken die er traditioneel niet aan zouden dénken om zo'n model te maken. Denk bijvoorbeeld aan de BMW X5. Uiteraard zijn deze wat minder populair bij de gemiddelde SUV-koper. Dankzij nieuwe motorisaties zijn moderne SUV's een stuk zuiniger dan voorheen. Dit was voor veel potentiële klanten lang iets wat hen tegenhield om zo'n auto te kopen.