Geef een grafsteen een tweede leven.
Geef een grafsteen een tweede leven. (Foto: Goran Horvat via Pixabay )

Verduurzaming

Bij verduurzaming denk je niet snel aan de dood. Toch kun je tijdens je dood helpen aan verduurzamen. Denk aan een duurzame kist of een recyclebare grafsteen. Dat laatste is een initiatief van Circle Stone van Stichting Greenleave. Circle Stone stimuleert steenhouwers en begraafplaatsen om grafstenen te hergebruiken.

Waarom recyclen van grafstenen?
Een grafsteen is maatwerk, het is een mooie laatste ode aan overledenen en biedt steun aan nabestaanden. Meestal maken steenhouwers gebruik van natuursteensoorten zoals marmer, graniet of kalksteen. Veelzijdige materialen en gemaakt voor de eeuwigheid. In Nederland worden jaarlijks bijna twintigduizend nieuwe grafstenen geplaatst en duizenden graven geruimd. De grafmonumenten worden, na beëindiging van de grafrechten, doorgaans vernietigd tot puin en belanden daarna onder het wegdek. En dat terwijl de grafstenen goed te hergebruiken zijn en nog vele generaties mee kunnen gaan.


De vernietiging van de grafmonumenten is eigenlijk pure verspilling van kostbaar natuursteen dat van ver komt, vaak gewonnen onder gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Bovendien de meeste natuursteen dat in ons land wordt geïmporteerd, wordt gebruikt voor grafmonumenten. Circle Stone springt hierop in.