Hoeveel weet jij eigenlijk van Sinterklaas?
Hoeveel weet jij eigenlijk van Sinterklaas? (Foto: twixx - stock.adobe.com)

Test je Sinterklaaskennis!

Denk jij alles te weten van de Goedheiligman en zijn pieten? De redactie heeft een aantal weetjes over Sinterklaas en zijn pieten achterhaald. Lees ze door en check wat je wel en misschien nog niet wist….


Wist je dat:

Sinterklaas geboren is rond het jaar 280 in Demre (nu Turkije) met de naam Nicolaas van Myra. Hij staat bekend als de beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden en schutspatroon van de zeelieden. Het idee achter Sinterklaas is alle arme kinderen te helpen en hun cadeautjes te geven als ze zoet zijn geweest dat jaar.


Wist je dat:

Wij in Nederland op 5 december pakjesavond vieren maar dat het eigenlijk een trieste dag is? We vieren namelijk de sterfdag van Sinterklaas. Maar hij is gestorven op 6 december. Ik hoor je al denken: waarom vieren we het dan de vijfde? In het jaar 342, wanneer hij is gestorven, begon de volgende dag al om 7 uur ‘s avonds.


Wist je dat:

Het paard van Sinterklaas sinds 1990 Amerigo genoemd werd? In dat jaar werd het paard als politiepaard ingezet in het grote Sinterklaas verhaal. Uiteindelijk is de echte Amerigo met pensioen gegaan, nu wordt hij opgevolgd door Ozosnel!

'Wist je dat... de Sinterklaas-intocht voor het eerst in 1952 op televisie te zien was?' 

Wist je dat:

Vroeger de schoen werd gezet in kerken? De opbrengst werd aan de armen gegeven die het hard nodig hadden. De wortel, tekening of iets dergelijks werd vroeger in de schoen gestopt als offer voor de goden en te laten zien dat je zoet bent geweest.


Wist je dat:

De intocht van Sinterklaas altijd op de eerste zaterdag na Sint Maarten (11 november) is? In 1952 was de intocht voor het eerst op televisie te zien. 


We volgen de komst van de Pakjesboot met daarop de Goedheiligman en zijn pieten naar ons land dus al best een behoorlijk tijdje!


Wist je dat:

De traditie van de chocoladeletter zijn oorsprong kent in de Middeleeuwen? Toen werd er op kloosterscholen lezen en schrijven geleerd met losse letters van brooddeeg. Als beloning mochten de letters opgegeten worden.